Erjavec verjame, da bo stranka v četrtek sledila njegovemu razmišljanju, odločali bodo tudi o Polnarjevi izključitvi

Žana Vertačnik
15.12.2020 14:03
"Mislim, da so lahko državljanke in državljani v teh devetih mesecih spoznali, zakaj si nikdar več ne želim sodelovati v tej vladi," je o sodelovanju s premierjem Janezom Janšo povedal Karl Erjavec
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Kot smo poročali, se je danes nadaljevalo sestankovanje Koalicije ustavnega loka (KUL) s predsednikom stranke Desus in najverjetnejšim mandatarskim kandidatom Karlom Erjavcem. Sestanka se je udeležil tudi vodja poslanske skupine Franc Jurša, beseda pa je po Erjavčevih navedbah tekla zlasti o položaju stranke v koaliciji Janeza Janše in tudi o tem, kakšne so možnosti, da stranka postane del KUL.

Organi stranke tudi o Polnarjevi izključitvi

"Lahko povem, da je bil pogovor zelo konstruktiven, tudi vsebinsko zelo močan, tako da sem zelo zadovoljen. Moram pa povedati, da bo v četrtek sklican izvršni odbor in svet stranke, tudi tam bomo imeli razpravo predvsem o položaju stranke v trenutni koaliciji in o tem, ali bi stranka Desus to koalicijo zapustila ter postala tvorni člen koalicije KUL," je povedal novoizvoljeni predsednik upokojencev, ki se mu je med poslanci v preteklih dneh najizraziteje in najostreje uprl poslanec Robert Polnar. Ta je, spomnimo, napovedal celo, da bi lahko štirje poslanci v primeru Erjavčevega vztrajanja pri tem, da stranko popelje iz Janševe koalicije, izstopili iz stranke in tvorili skupino nepovezanih poslancev. Zdaj bodo po Erjavčevih besedah v četrtek organi stranke obravnavali tudi pobudo o izključitvi Roberta Polnarja. Pobudo za to so prejeli tudi s strani Polnarjeve občinske organizacije, to je Šentjur pri Celju. "Zaradi neprimernih izjav in žaljivega nastopa do stranke Desus bomo primerno ukrepali," je Erjavec povedal in dodal, da v primeru izključitve iz stranke tudi ne bo več član poslanske skupine.

Erjavec je povedal, da so pritiski s terena zelo močni, zlasti pa je izkazano nezadovoljstvo glede dela aktualne vlade, ki da se je izpela in nima več rešitev za reševanje epidemije. Teren po njegovih navedbah motijo ideološke teme, napadi na medije in približevanja Madžarski ter Poljski: "To so teme, ki zelo motijo predvsem članstvo stranke Desus na terenu. Večkrat sem poudaril, da kar se tiče uresničevanja koalicijske pogodbe in uresničevanja našega programa, tukaj ni posebnih pripomb, vendar v stranki Desus pričakujemo, če bo padla odločitev za neko drugo koalicijo, na primer koalicijo KUL, da bomo tudi v tej koaliciji na enaki ravni uresničevali pravice za starejše, upokojence." 

Robert Polnar
Robert Balen

Pričakujejo, da se opredeli še SMC

Na vprašanje, ali je potemtakem še formalno mandatarski kandidat KUL, je Erjavec povedal, da morajo najprej opraviti razpravo na organih, potem pa bo stvar dogovora strank, ki bi tvorile KUL, katera oseba bo primerna za vodenje vlade: "Pri tem ne smemo pozabiti, da pomembno vlogo igra tudi SMC. Desus bo v tem tednu potegnil določene odločitve in pričakujemo tudi od SMC, da se opredeli do različnih pobud." Dokler ne bo 46 glasov, tudi ne bo znano, kdo bo mandatar, je poudaril Erjavec, povedal pa je, da je pa eden od kandidatov.

Žiga Živulovič/BOBO

Glede izgubljenega zaupanja med strankami, ki so sodelovale v razpadli vladi Marjana Šarca, je Erjavec odvrnil, da je v politiki že 15 let in je deloval v različnih vladah: "Politika je zmeraj kompromis možnega in ni prostora za zamere. Tudi v stranki sva se v nekem trenutku z doktorjem Tomažem Gantarjem razšla, pa sva se pogovorila in sva zopet v dobrih odnosih ter en drugemu zaupava." Zopet je sicer spomnil, da je že leta 2018 jasno povedal, da se ne vidi več v Janševih vladah: "Mislim, da so lahko državljanke in državljani v teh devetih mesecih spoznali, zakaj si nikdar več ne želim sodelovati v tej vladi."

Erjavec je sicer prepričan, da če mu je kongres izkazal zaupanje, bodo tudi organi stranke sledili njegovemu razmišljanju, tudi poslanci pa da so že javno povedali, da bodo odločitvam organov stranke na koncu sledili. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta