Marjan Šarec: "Podprli bomo Erjavca za mandatarja." Tanja Fajon: "Časa ni več. Prišel je trenutek odločitve."

Žana Vertačnik
15.12.2020 10:57
Predsednik upokojenske stranke Desus se danes zopet sestaja s predsedniki opozicijskih strank, združenimi pod Koalicijo ustavnega loka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Liderji opozicijskih LMŠ, SAB, SD in Levice si želijo še do konca tega leta zamenjati vlado Janeza Janše in v teh dneh zato pospešeno sestankujejo. Več kot dva meseca je že preteklo od prve najave pobude Koalicije ustavnega loka (KUL), pod katero je stranke povezal mandatarski kandidat Jože P. Damijan. Danes pa je v kombinatorikah in računicah KUL vse prej kot edini možen kandidat, saj so stranke, ki skupaj še vedno štejejo le 39 glasov, pripravljene podpreti tako rekoč vsakogar, ki bi prinesel nujno potrebnih 7 poslancev. "Glede na vse špekulacije zadnjih dni na tem mestu jasno in nedvoumno. Ta vlada je popolnoma skrenila v vseh pogledih. Kot največja opozicijska stranka bomo v LMŠ podprli Karla Erjavca za mandatarja, ko bo vložena nezaupnica. Vse drugo je samo odlaganje neodložljivega," je tvitnil prvak LMŠ Marjan Šarec, še preden se bodo danes sešli prvaki KUL s predsednikom koalicijskega Desusa Karlom Erjavcem. V tem kontekstu gre razumeti še današnji tvit predsednice SD Tanje Fajon: "Časa ni več. Prišel je trenutek odločitve. Danes je ključno zaupanje, ki pa ga je trenutna vlada izgubila. Zdaj je čas za pogum, da se povežemo. Če želimo zmago nad epidemijo, normalizacijo in razvoj Slovenije, lahko že danes naredimo korak naprej."

Novoizvoljeni šef stranke je peterici poslancev, ki bodo za uspeh konstruktivne nezaupnice ob SMC ključni, že predlagal, da odidejo iz Janševe vlade, v kateri ne želi sodelovati niti kot minister niti kot podpredsednik vlade. Po tem, ko so se mu poslanci z izjemo Jurija Lepa uprli, pa Erjavec vztraja in išče načine, kako stranko popeljati iz koalicije. Čeprav se mu je po robu odločno in ostro postavil poslanec Robert Polnar, določen segment stranke pa z "grožnjami" z izstopom precej razburil, so njegovi poslanski kolegi veliko bolj pragmatični in bodo, kot so nam povedali, o odhodu iz koalicije vnovič razmislili, če bi tako odločili organi stranke in to ustrezno ter prepričljivo argumentirali. Organi stranke bodo po pojasnilih predsednika sveta stranke Antona Urha že ta četrtek. Kaj točno bo na dnevnem redu izvršnega odbora in sveta stranke, ki bosta sklicana tekom današnjega dne in po hitrem postopku, saj gre za "izredne sestanke", še ni jasno. Neuradno pa naj bi presojali, pod katero vlado naj upokojenska stranka nadaljuje svojo pot, s sklepi pa bi Erjavcu tudi dali zeleno ali rdečo luč za nadaljnje pogovore in odločitve. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta