Snovalci projekta KUL se še naprej pogovarjajo tako z Jožetom P. Damijanom kot s Karlom Erjavcem, v katerega polagajo več upov

Žana Vertačnik
12.12.2020 06:30
Konstruktivno nezaupnico naj bi vložili zelo kmalu, načrte pa jim grenijo poslanci Desusa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Poslanec DeSUS Robert Polnar je nasprotoval noveli zakona o dohodnine.

Robert Balen
Poslanec Desusa Robert Polnar je napovedal, da bi v skrajnem primeru s tremi poslanskimi kolegi oblikovali novo poslansko skupino. 
Robert Balen

Potem ko so se poslanci Desus še enkrat zoperstavili ideji predsednika Karla Erjavca, da bi zapustili vladno koalicijo in se pod njegovim mandatarstvom pridružili Koaliciji ustavnega loka (KUL), se politična preigravanja nadaljujejo. Erjavec se je včeraj sestal z liderji LMŠ, SAB, SD in Levice, nato so se ti srečali še z drugim mandatarskim kandidatom Jožetom P. Damijanom.

 

"Imeli smo zelo dober sestanek. Atmosfera je dobra, novi predsednik Desusa pa bo pokazal, ali mu bo uspelo zbrati potrebne glasove za mandatarja," je povedala predsednica SD Tanja Fajon po sestanku z Erjavcem. Pojasnila je, da se pogovarjajo z Damijanom in Erjavcem, tisti, ki bo zbral več glasov, bo dobil njihovo podporo. Je pa ocenila, da ima več možnosti, da glasove nabere, novi predsednik Desusa. Scenarija, po katerem bi lahko že v prihodnjem tednu vložili konstruktivno nezaupnico, tudi če ne bi imeli vnaprej zagotovljenih 46 glasov, ni komentirala: "Želja je, da imamo dovolj glasov, ker je tudi želja, da projekt uspe. Vsak drugačen poskus bi nam mogoče škodil. Časa imamo še nekaj. Če to ne bo december, je lahko začetek januarja, si pa želimo, da to izpeljemo čim prej, kot je mogoče." Neuradno v krogu snovalcev KUL zagotavljajo, da konstruktivne nezaupnice ne bodo vložili brez vnaprej zagotovljenih glasov, pa tudi, da bodo to storili do božiča. Na vprašanje, ali si sploh še lahko obetajo glasove Erjavčevih poslancev pa je Fajonova odgovorila, da je to vprašanje zanj: "Bi me pa presenetilo, če nazadnje, ko bi prišlo do glasovanja, ne bi izrekli podpore svojemu predsedniku."

Stališče poslancev Desusa je včeraj intenziviral Robert Polnar, ki je povedal, da bo poslanska skupina z izjemo Jurija Lepa še naprej podpirala vlado Janeza Janše. Sestanek z Erjavcem je Polnar označil kot "kak nemški nadrealistični film", v katerem glavni junak ne ve, ali je to, kar se dogaja, resnično ali pa sanja: "Včeraj (v četrtek, op. p.) smo namreč izvedeli, da je Karl Erjavec po svojem prepričanju in tudi po prepričanju voditeljev strank KUL edini politik v Sloveniji, ki lahko Slovenijo odreši Janeza Janše." Nadalje je povedal še, da je Erjavec po njegovem razumevanju ambicije po mandatarstvu "utemeljil predvsem z izjemno hudo frustracijo glede na mandat 2004-2008, ki jo čuti do aktualnega predsednika vlade. To se mi zdi, da je njegov osnovni motiv, da se je lotil te fantazije, ki se ji reče KUL." S poslanci Francem Juršo, Brankom Simonovičem in Ivanom Hršakom so po Polnarjevih navedbah enotni, da tovrstnih "političnih norosti" ne bodo podpirali. Za skrajni primer, če jih vodstvo pri svojih odločitvah ne bi upoštevalo, so sklenili, da bi izstopili iz poslanske skupine in oblikovali poslansko skupino nepovezanih poslancev. Je pa iz poslanskih vrst že slišati, da s Hršakom, Juršo in Simonovičem Polnarjevo ostro stališče ni bilo usklajeno. Nam pa hkrati pravijo, da brez sklepov organov stranke in prepričljive argumentacije za odhod, tudi v strahu pred predčasnimi volitvami, Janše ne nameravajo zapustiti.

Že v ponedeljek se bosta sicer o sodelovanju poslanskih skupin SMC in Desus pogovarjali njuni vodji, Jurša in Janja Sluga. Slednja je včeraj povedala, da so že zdaj neformalno sodelovali: "Zdaj pa pričakujem, da bomo to dorekli in spravili na višji nivo." O možnostih za to, da bi del njihovih poslancev Erjavca podprl za mandatarja, pa je povedala, da je to trenutno "račun brez krčmarja", saj se o tem še niso pogovarjali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta