Avstrija si bo privoščila znižanje davkov

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
06.05.2019 18:28

Kanclerjevi napovedani nižji davki denarnic slovenskih delavcev, dnevnih migrantov v Avstriji, ne bodo odebelili

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avstrijski Kancler Sebastian Kurz je odločil, da bo država zaposlenim in podjetjem pobrala manj davkov.
EPA

Avstrijska vlada namerava v prihodnjih letih znižati davke. Zadnji dan aprila je namreč avstrijski zvezni kancler Sebastian Kurz na Dunaju napovedal razbremenitev davkoplačevalcev. Nižanje davkov, ki ga je bil obljubil že kot nosilec liste Ljudske stranke v Avstriji ob parlamentarnih volitvah pred dvema letoma, bi bilo po njegovem načrtu uveljavljeno postopno. Pod črto bo leta 2022 ta vsota nižja za približno 6,5 milijarde evrov. Prvotni načrti vlade so bili sicer za dve milijardi evrov nižji. Davčno reformo ima avstrijski parlament sprejeti letos poleti. "Vesel sem, da nam je uspelo, da bo državljanom ostalo nekaj več in jim ne bo država jemala vedno več," je ob njeni predstavitvi dejal kancler. Finančni minister Hartwig Löger pa je dejal, da bo zaradi davčne reforme na boljšem 4,8 milijona prebivalcev Avstrije od 8,8 milijona.
Odgovoru se izmikajo
Kaj to pomeni za slovenske delavce migrante v Avstriji, smo povprašali podpredsednika Sindikata delavcev migrantov Martina Iveca: "Nižji davki bodo veljali za vse zaposlene v Avstriji, za gastarbajterje in tudi dnevne migrante iz Slovenije. Vendar pa mi, delavci migranti, od tega ne bomo imeli nič! Tako smo lep primer tega, kako je biti brez vsakršnih pravic. Finančno ministrstvo v Sloveniji že pod dvema vladama zapored sprašujemo, katera delovnopravna zakonodaja in tudi kolektivne pogodbe pravzaprav veljajo za nas. Avstrijske ali slovenske? Odgovoru se izmikajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta