Adijo, Ehrana, pozdravljen, Glovo: Špansko zagonsko podjetje kupilo slovensko družbo

Gregor Grosman
12.05.2021 11:11
Namesto kolesarjev z rdečimi nahrbtniki bomo že kmalu po ulicah videli drveti dostavljavce hrane z rumenimi škatlami z zelenim napisom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Ehrana, platforma za naročanje hrane na dom v Sloveniji, je bila ustanovljena leta 2010 in danes šteje več kot 270.000 uporabnikov, 500 partnerskih restavracij pa omogoča naročilo dostave hrane na dom v 32 slovenskih mestih. Slovenska družba pa bo kmalu prešla pod okrilje španskega zagonskega podjetja Glovo, ki želi z združitvijo okrepiti svoj vpliv v srednjeevropski regiji. Poznajo ga denimo na Hrvaškem.

Ehrana

Družbi Glovo in Ehrana sta dosegli dogovor o združitvi, ki naj bi se uradno zaključila v naslednjih nekaj mesecih. Podjetji medtem načrtujeta tranzicijsko strategijo, s katero želita omogočiti enostaven prehod tako za uporabnike, partnerje in dostavljavce. Borut Markelj, direktor podjetja Trilogic, ki upravlja portal Ehrana.si in je tudi eden od ustanoviteljev družbe, se veseli združitve: "Glovo je v preteklosti že večkrat pritegnil našo pozornost. Veseli smo, da bo tudi Ehrana odslej del mednarodne zgodbe o uspehu, saj verjamemo, da bo združitev prinesla dodano vrednost tako za naše uporabnike in poslovne partnerje kot tudi za slovenski sektor dostave na dom."

Glovo je mednarodna platforma s sedežem v Barceloni, ki ne ponuja zgolj dostave hrane na dom iz restavracij, temveč tudi ostale produkte, kot so denimo živila in farmacevtski izdelki. Aplikacija vključuje tudi kategorijo "karkoli", ki uporabnikom omogoča, da lahko na dom naročijo, kar želijo.

Širitev zahvaljujoč finančni injekciji

Igor Napast

Španski start-up sedaj širi svojo prisotnost v vzhodni Evropi zahvaljujoč financiranju tako imenovane "Serije F", ki sta ga vodila Lugard Road Capital in Luxor Capital Group, v katerem so zbrali kar 450 milijonov evrov. Tuji mediji pišejo o rekordnem znesku v zgodovini zagonskih podjetij v Španiji, med investitorji pa so Delivery Hero, Drake Enterprises in GP Bullhound. Skupno je Glovo od leta 2015, ko je bil ustanovljen, zbral že več kot milijardo dolarjev. V začetku letošnjega leta je podjetje sklenilo tudi 100 milijonov evrov vredno partnerstvo s švicarskim nepremičninskim podjetjem Stoneweg, usmerjeno v razvoj novoustanovljene Q-Commerce divizije, ki bo sodelovala pri vzpostavitvi mikro distribucijskih centrov v mestnih središčih. Leta 2019 je podjetje odprlo svoje drugo tehnološko središče v Varšavi na Poljskem, letos pa so napovedali odprtje še dveh dodatnih centrov v Madridu in Kijevu ter s tem povezano rast inženirske ekipe s 300 na 500.

Óscar Pierre, prvi mož Glova, je v izjavi za javnost dejal: "V vzhodni Evropi rastemo hitro in vidimo še ogromno neizkoriščenega potenciala. Ehrana je resnično močan igralec na lokalni ravni in v združitvi vidimo strateško priložnost za vstop na nov trg kot tudi za nadaljnjo krepitev našega vpliva v regiji, kjer priljubljenost storitev spletne dostave narašča. Z ekipo pri Ehrani tesno sodelujemo in podrobno načrtujemo, da bi zagotovili karseda nemoteno tranzicijo z minimalnimi motnjami tako pri uporabnikih kot  pri partnerjih in dostavljavcih. Veseli nas, da bomo v Slovenijo prinesli svoje izkušnje in znanje iz tujine ter da bomo obogatili ponudbo in kakovost dostave hrane in ostalih izdelkov na dom."

Kaj bo drugače?

Na vprašanje, kaj bo pod Glovom drugače, Markelj odgovarja, da na začetku nič. "Najprej bomo poskrbeli za tranzicijo poslovanja. Nato pa nadaljevali oziroma nadgradili izpolnjevanje naše vizije, dostaviti hrano in tudi ostale izdelke naročnikom." Izpostavlja, da se tudi za partnerje ne bo nič spremenilo, saj bodo še naprej uporabljali oba modela obratovanja in bodo tako lahko tudi v prihodnje ponujali lastno dostavo, sicer pa dodaja, da želijo z Glovom ponuditi še hitrejšo storitev, kot so jo pri Ehrani imeli doslej, in hkrati ohraniti ostale kvalitete. Vsaj pol leta naj bi trajalo obdobje prehoda, o širitvi flote dostavljavcev pa Markelj pove le, da je Glovo veliko bolj ambiciozno podjetje, ki nima takšnih omejitev, kakršne so imeli sami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta