Ehrana: O tem, kdo bo prevzel vaše naročilo in vam ga dostavil, odloča napreden algoritem

Gregor Grosman Gregor Grosman
25.07.2019 05:09

Hrano na dom ali v službo je mogoče naročiti preko spletnega portala. Za naročnike hrane je storitev brezplačna, plačajo le obrok, ki ga dostavi dostavljavec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Povprečen čas dostave od naročila do dobave hrane naročniku je 37 minut
Ehrana

Najbolj nenavadna lokacija, kamor so dostavili hrano, je bila Ljubljanski grad, pojasni Borut Markelj, direktor podjetja Trilogic, ki upravlja portal Ehrana.si. To je spletni portal, preko katerega je mogoče naročiti hrano na dom ali v službo. Za naročnike hrane je storitev brezplačna, plačajo le obrok, ki ga dostavi dostavljavec, cene pa so enake, kot bi bile pri naročilu po telefonu, pojasnjujejo na svoji spletni strani. Markelj pa dodaja, da je v ozadju precej več kot samo fit kolesar, ki drvi po ulici, da bi čim prej izpeljal naročilo. V Ljubljani je veliko restavracij, ki nimajo dostave (Subway, McDonalds), Ehrana jih poveže z uporabniki, ki so blizu in ne bi mogli priti do njih med malico. Med prednostmi za ponudnika hrane sogovornik izpostavi, da se jim ni treba ukvarjati z logistiko, ampak se lahko v celoti skoncentrirajo na pripravo hrane.

Ehrana

Omejeno območje dostave

"Bilo je deset ponudnikov, vendar nihče ni obstal. Gre za model 'winner takes it all' (angl. zmagovalec dobi vse)," slovensko tržišče pa označi kot majhno in specifično. Enako situacijo, v kateri je Ehrana.si, ocenjuje pri spletnih portalih Nepremicnine.net, Bolha.si, Ona-on.com, Avto.net. Vsak ima na svojem področju prevlado. V povprečju Ehrana mesečno obdela 65.000 naročil, od tega segment ehrana LIVE z lastno floto 10.000 naročil mesečno. Najbolj mirna tedna v letu sta prav zdaj, do 1. avgusta, ko niso aktivni študentski boni in so ljudje na dopustih. Omejitev na približno 2,5 kilometra od restavracije je dobro premišljena, saj je to pot, ki jo je mogoče udobno prekolesariti v desetih minutah. To pa zagotavlja, da hrana do naročnika prispe sveža in topla. Restavracije bi si velikokrat želele, da bi mi dostavljali povsod. Da bi območje povečali na denimo pet kilometrov. Naš protiargument je, da z radijem dostave kvaliteta hrane pada. Če se pojavi gneča v prometu, je to še bolj nepredvidljivo. Treba je te meje zelo premišljeno postaviti, tudi glede na to, ali gre za hitro dostopen konec mesta ali ne."

Kolesarji Ehrane Live skrbijo za pravočasno dostavo hrane. 
Ehrana

Dostavljajo kolesarski navdušenci

"Ehrana Live je naša lastna dostavna flota 40 kolesarjev, ki omogoča naročilo pri najljubših restavracijah, ki doslej niso ponujale dostave, hitro dostavo hrane s kolesom, v živo spremljanje naročila na zemljevidu in tudi online plačila s kartico," razlaga Markelj. Opaža, da plačevanje z gotovino zelo upada, a ga je še vedno 40 odstotkov. V Ljubljani segment lastne dostave predstavlja samo deset odstotkov vseh naročil prek sistema Ehrana. "V 90 odstotkih še zmeraj mi naročila posredujemo naprej. Je pa res, da ta segment izredno hitro raste." Markelj računa, da bo drugo leto že 20 odstotkov. Takšen trend je tudi v tujini, razloži direktor družbe, ki ima trenutno 13 zaposlenih.

Ehrana

Pripravljena hrana ne čaka

Kolesar mora potrditi sprejeto naročilo, ko je na poti v restavracijo, da ga prevzame. Za tem se njegov status spremeni v "prevzel sem naročilo" in na koncu "dostavil sem naročilo". V realnem času prihajajo v sistem nova naročila, ki jih algoritem avtomatsko optimalno povezuje. "Podpiramo heterogeno floto, torej različne tipe vozil. Upoštevamo lahko različne povprečne hitrosti, cono restrikcije, da z avtomobilom ne moremo v center ali da kolesarja ne pošiljamo v hrib na Ljubljanski grad. Prilagajamo lahko tudi kapacitete, avto lahko pobere več." Ob tem se z vsako lokacijo natančno dogovorijo, kdaj bodo prevzeli hrano, čas prevzema pa izbere gostinec glede na razpoložljive kapacitete v kuhinji. Tako je hrana, tudi v primeru daljše dostave, zmeraj sveža, ker pred tem ni pol ure čakala na pultu, razlaga sogovornik. Napovedi algoritma in dejanski časi dostave so zelo blizu. Odstopanja so zelo majhna, zgolj nekaj sekund ali minut. "Doseči, da vam nekdo garantira na pet minut natančen čas prihoda, je bil izziv," se pohvali Markelj.

Borut Markelj, direktor podjetja Trilogic
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta