Zveza Renault-Nissan: sta predsednika razbistrila motne vode?

Janez Kovačič Janez Kovačič
03.07.2019 02:17

Na srečanju predsednikov vlad v Osaki so zanesljivo govorili tudi o odnosih v težavni zvezi francoske in japonske avtomobilske tovarne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Carlos Ghosn je še vedno v hišnem priporu, njegovi drugi ženi pa japonske oblasti menda onemogočajo stike. 
Epa

Ta hip še ni povsem jasno, kaj sta na srečanju 20 voditeljev najrazvitejših držav v japonski Osaki (G20) francoski predsednik Emmanuel Macron in njegov japonski kolega Šinzo Abe menila o odnosih v avtomobilski zvezi Renault-Nissan. Ni pa dvoma, da je zveza nekaj, kar zanima tako Pariz kot tudi Tokio.
Še pred uradnim začetkom srečanja v Osaki je bilo očitno, da so predvsem Francozi zelo zagreti za obstoj zveze in celo njeno okrepitev. To je že pred časom dejal tudi francoski finančni minister Bruno Le Maire. Macrona je na Japonskem spremljal tudi predsednik Renaulta Jean-Dominique Senard, ki je bil zelo zagret za združevanja Renaulta in Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Kot je znano, so pogajanja propadla, pomembno vlogo pri tem fiasku pa naj bi bil imel tudi Nissan, ki predloga združitve ni podprl. Za Nissan še vedno velja, da ga moti (in zato morda tudi japonsko vlado) velik, kar 43,4-odstotni lastniški delež francoske tovarne, ki omogoča velik vpliv na delo japonskega partnerja, medtem ko ta tako rekoč ne more vplivati na početje Renaulta. Pred časom se je tudi govorilo, da je francoska vlada, ki ima v Renaultu 15-odstotni lastniški delež, pripravljena tega zmanjšati v korist Nissana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta