Tihožitje

Janez Kovačič Janez Kovačič
12.08.2019 12:26
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Poletje in avgust še posebej avtomobilskemu dogajanju načeloma nista naklonjena. Tako je tudi letos. Težko je najti nekaj, čemur bi bilo mogoče pripisati širši pomen, oziroma domnevati, da bo vplivalo na avtomobilsko sceno. Tako ostane kolaž novic, ki so zanimive - in to je verjetno tudi vse. Skoraj tihožitje.
Nemčija: najmočnejša in s tem najpomembnejša država EU (in to še posebej v avtomobilskem pogledu) kljub vsemu preseneča. Junija je zabeležila največji gospodarski zdrs vse od krize leta 2009, toda julija je bil posel z novimi avtomobili vendarle precej boljši kot julija lani. In bistveno: prodaja novih avtomobilov z dizelskim motorjem je zrasla za nič manj kot sedem (!) odstotkov, bencinskih pa padla za ne tako skromnih 1,8 odstotka. Delež prvih je seveda še naprej veliko skromnejši kot drugih, toda zdi se, da se je stampedo nasprotovanja dizelskemu pogonu nekoliko umiril. Da pa to že napoveduje drugačen trend, bi bilo zelo preuranjeno trditi.
Francija: junija je propadla poroka Renaulta z italijansko-ameriškim FCA. Zdelo se je, da so zlasti v Parizu vrata zaloputnili za večne čase. Sedaj pa se zdi, da se led nekoliko tali. Vse niti (ali vsaj večino) ima v rokah francoska država oziroma vlada. Ta je 15-odstotna lastnica Renaulta, ta pa ima 43,4-odstotni delež v japonskem Nissanu. Menda je Francija pripravljena znižati svoj delež v Renaultu, da bi se lahko ta na jesen, verjetno septembra, znova začel pogovarjati s FCA! Logika početja ni povsem jasna, še posebno zaradi tega ne, ker se je zdelo, da v Parizu vse stavijo na krepitev zelo razrahljane zveze Renault-Nissan. Videti je, da v francosko-japonskem zakonu tako močno škriplje, da ni pravega upanja, in zato znova pogledujejo proti FCA. Ampak večina meni, da bo morebitni francosko-italijansko-ameriški zakon vedno na preizkušnji.
Slovenija: že nekaj časa se na slovenski avtomobilski sceni govori (in nekaj manj piše), da Autocommerce, dolgoletni zastopnik Daimlerja AG in posledično Mercedes-Benza, prehaja v druge roke. Novi lastnik naj bi postal eden največjih avtomobilskih trgovcev na stari celini Emil Frey. Ta ima pri nas že v lasti zastopstvo za Citroën in Peugeot. Je to pomembno za slovenske kupce mercedesov? Niti ne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta