So dokazi dovolj trdni in bo Winterkorn moral pred sodnike?

Janez Kovačič Janez Kovačič
26.04.2019 05:20

V Nemčiji so vložili obtožnico proti nekdanjemu prvemu človeku koncerna Volkswagen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Martin Winterkorn, nekdaj nesporni prvi mož koncerna Volkswagen, bo morda stopil pred sodnike šele naslednje leto.
Epa

Septembra 2015. je izbruhnila slovita afera Dieselgate, sredi minulega tedna pa je tožilstvo zvezne nemške dežele Spodnja Saška proti nekdanjemu predsedniku uprave koncerna Volkswagen dr. Martinu Winterkornu vložilo obtožnico. Obtožujejo ga prevare in kršenja zakona o konkurenci, in če bo sodišče presodilo, da so dokazi dovolj trdni, bo moral na sojenje. Če se bo to zgodilo, se ne bo pred prihodnjim letom.
Obtožnica je spisana na 75 tisoč straneh (!), med drugim pa nemški tožilci zvezne dežele Spodnja Saška, torej prav tam, kjer je tudi sedež koncerna, trdijo, da je Winterkorn že dobro leto pred izbruhom škandala vedel, kaj se dogaja, pa goljufije ni preprečil. Znano je, da je koncern v svoje avtomobile z dizelskim motorjem vgrajeval programsko opremo, ki je izkazovala bistveno manjše vrednosti škodljivih plinov. Afero so odkrili v ZDA, kjer proti Winterkornu prav tako teče kazenski postopek, vendar ni nobene možnosti, da bi mu sodili, saj Nemčija svojih državljanov v takšnih primerih ne izroča drugim državam. Če bo Winterkorn v Nemčiji spoznan za krivega, mu grozi do deset let zapora, proti njemu pa bi lahko v tem primeru ukrepal tudi "njegov" Volkswagen.

Herbert Diess, ki je sedaj vrhovni šef koncerna VW, je za vložitev obtožnoce proti dr. Martinu Winetrkornu izvedel na šanghajskem avtomobilskem salonu. Kar na tiskovni konferenci je povedal, da ga ni na seznamu preostalih osumljencev.
Epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta