Sistem

Janez Kovačič Janez Kovačič
22.07.2019 12:18
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

Poletje aktualizira prometno varnost v vseh njenih odtenkih, tudi najbolj tragičnih. Tako jo je tudi letos. Ampak k sreči promet oziroma prometna varnost niso samo mrtvi in poškodovani. Je tudi poškodovana, ukradena in tako ali drugače »prizadeta« pločevina. To sicer ne boli fizično, boli materialno in prepogosto tudi psihično, mentalno. Tisti, ki so to izkusili na svoji koži, dobro ved(m)o, o čem pišem.
Nekaj bolj dolgovezen uvod se zdi nujen zaradi naslednjega: ustavno sodišče je razveljavilo del zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki uvaja oziroma dovoljuje uporabo novega tehničnega sredstva za optično prepoznavo registrskih tablic. Slovenska policija je že pred časom kupila aparature, ki so stale skoraj 170 tisoč evrov, a je zanj 80 odstotkov tega denarja priteklo iz EU! Ugotavlja, da je pripomoček zelo učinkovit, saj deluje tako, da zaznano registrsko tablico navzkrižno preverja z evidencami osebnih podatkov (iskane osebe, registrirana vozila, vozniška dovoljenja ipd.). Če ugotovi, da nekaj ni v redu, na to opozori policista, ki takšno vozilo ustavi in preveri, kaj je narobe. Po sedanjih izkušnjah – tako policija – se je sistem izkazal za zelo učinkovitega. Gre predvsem za to, da je mogoče hitreje in laže izslediti ukradene avtomobile, učinkovitejši je boj proti najhujšim kršitvam prometnih predpisov, ne nazadnje omogoča tudi učinkovitejši bolj proti organiziranemu kriminalu. Ustavo sodišče je sledilo mnenju varuha človekovih pravic, ki je menil, da naj bi bil prej opisani način prepoznave registrskih tablic nesorazmeren in krši pravico do zasebnosti.
Pojasnila policije – recimo to, da bodo s tem posegli le v zasebnostih tistih, ki se ne držijo zakonov - v tem primeru niso zalegla. Ni pomagalo niti pojasnilo, da se tako proti kršitvam prometnih predpisov, tatvinam in drugemu kriminalu, borijo v kar številnih evropskih državah. Prav. A si dovolim zastaviti laično vprašanje: kaj je s človekovimi (mojimi) pravicami in mojo zasebnostjo tedaj, ko se vame zaleti človek z ukradenim ali neregistriranim in posledično nezavarovanim avtomobilom?!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta