Pripravite jeklenega konjička na zimske razmere v prometu

Matej Kačič
14.11.2019 04:58

Avtomobil je treba počasi pripraviti na vse prej kot idealne razmere v prometu. Svetujemo vam, kako to najbolje storite in na kaj ne smete pozabiti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Voznica je morala namestiti na pnevmatike tudi verigo

Dobre zimske pnevmatike so prva in najpomembnejša stvar

Pnevmatike so ena od najpomembnejših stvari v prometu, sploh v vremensko pestrih jesenskih in zimskih dneh. Ne glede na letni čas morajo imeti dovolj profila in ustrezen tlak, z jutrišnjim dnem pa je letne treba zamenjati z zimskimi. Letne pnevmatike zaradi svojih lastnosti namreč niso primerne za poznojesensko in zimsko vožnjo, saj pri nižjih temperaturah in v zimskih razmerah postanejo trše, močno se jim zmanjša oprijem in slabše čistijo tekalno površino.
Zimske pnevmatike imajo poleg opazno globljega profila in lamel za izpodrivanje snega tudi drugačno gumeno zmes, namenjeno nizkim temperaturam. Te pnevmatike so mehkejše in s tem bolj udobne in varne, z njimi vas na poledeneli cesti ne bo zanašalo in v klanec bo šlo lažje, avto pa bo pri vožnji navzgor imel dovolj oprijema. 
Pri montaži že uporabljenih pnevmatik bodite pozorni na starost pnevmatik, saj z leti gumena zmes izgublja svoje lastnosti. Na avto nataknite štiri enake pnevmatike z najmanj tremi milimetri profila - to velja tudi za letne pnevmatike, če jih voznik uporablja v kombinaciji z verigami.
Redno velja preverjati tlak v pnevmatikah. Ustreza naj navodilom izdelovalca, strokovnjaki pa priporočajo, da naj bo za 0,2 bara višji od tlaka v letnih pnevmatikah. Višji tlak namreč izboljša vozne lastnosti in zmanjša kotalni upor, zimske pnevmatike pa se tako kljub višjim blokom na tekalni površini pri večjih hitrostih in obremenitvah ne bodo pretirano segrevale.

Preverite luči, tekočine in metlice brisalcev

Za varno vožnjo so zelo pomembne tudi brezhibne luči, saj so dnevi kratki, vidljivost pa je v meglenih, deževnih ali sneženih dneh dosti slabša. Preverite njihovo delovanje, sploh to, ali se ob zmanjšani vidljivosti prižgejo tudi zadaj, preverite še količino nadomestnih oziroma rezervnih žarnic in jih po potrebi dopolnite.
Poglejte nivo zavorne tekočine ter preverite hladilno tekočino v avtomobilskem hladilniku, ki mora imeti dodano sredstvo proti zamrzovanju. To naj bi hladilno tekočino pred zmrzovanjem varovalo vsaj do temperature -25 °C.
Ob tem preverite delovanje in stanje naprave za pranje vetrobranskega stekla, zadnjega stekla in brizgalnih šob. V posodo za pralno tekočino natočite zimsko pralno sredstvo, ki ne zmrzuje, temeljito preglejte tudi metlice brisalcev in te po potrebi zamenjajte, saj jih jeseni in pozimi pogosteje uporabljate. Ne pozabite na zadnji brisalec!

Dober akumulator je ključ za vžig

Vožnja je povsem odvisna od električnih komponent vozila, največ nevšečnosti v hladnih dneh pa voznikom povzroči prav akumulator. Njegova učinkovitost namreč pada premo sorazmerno s temperaturo. Pri 0 °C ima tako akumulator le 80 % svoje nazivne zmogljivosti, pri -20 °C pa le še 50 %.
Pri zaganjanju hladnega motorja najprej izklopite vse električne porabnike. Če kljub temu akumulatorju ne zaupate povsem, velja v prtljažnik položiti zaganjalne kable, ki pridejo najbolj prav ravno pozimi. Sami lahko preverite priključke, če se je na njih nabrala umazanija, jih očistite. Utrujenost akumulatorja lahko preverite tako, da v temi in pri ugasnjenem motorju za nekaj minut prižgete dolge luči in nato zaženete motor. Če bodo luči pri prižganem motorju svetile opazno svetleje, je akumulator v slabem stanju in ga bo treba zamenjati.

Zavore so vaš telesni stražar

Ker so ceste jeseni in pozimi spolzke, morajo biti brezhibne tudi zavore. Če je pedal nizko, mehek ali pretrd, brez odlašanja obiščite servis. Enako storite, če zavore cvilijo ali se tresejo, saj je morda deformiran kolut, kar lahko vodi do popolne odpovedi zavornega sistema.

Avtomobilu privoščite vzdrževalni servis in temeljito čiščenje

Po priporočilu strokovnjakov je avtomobilom z dizelskim motorjem iz sistema za dovod goriva dobro spustiti vlago, zamenjati filter za gorivo in po potrebi zamenjati motorno olje za takšno z večjo viskoznostjo. Slednje velja tudi za bencinske motorje, saj takšno olje olajša hladen zagon pri nizkih temperaturah. Vozilo temeljito operite in očistite, kajti v hladnih deževnih dneh in v zimskem mrazu tega raje ne delajte. Ko je avtomobil opran, obrišite vsa tesnila okoli vrat s suho krpo in jih namažite z glicerinskim oljem, ki ga lahko dobite v lekarni. To bo v najhujšem mrazu preprečilo, da bi vrata zamrznila in jih ne bi mogli odpreti. Poleg čiste zunanjosti je pomembna tudi čistoča v notranjosti vozila, zato poprimite za sesalec, pri tem pa ne pozabite očistiti preprog in predpražnikov. Če za to nimate časa, energije ali prostora, avtomobil na jesensko čiščenje odpeljite v primerno pralnico. Ne glede na to, kje bo vaš avtomobil znova dobil pravi lesk, pa preverite, ali se je poleti kje na vozilu poškodoval lak, saj je treba poškodbo zaradi možnosti rje čim prej odpraviti.

Neobvezna oprema lahko pride zelo prav

Čeprav zakon med obvezno zimsko opremo uvršča le zimske pnevmatike ali snežne verige v prtljažniku, bo preudaren voznik poskrbel tudi za drugo pozimi priporočljivo opremo.
Primerno strgalo za zaledenela stekla, najboljše z metlico za sneg, bo pozimi gotovo nepogrešljiv pripomoček v vaših rokah. V najbolj mrzlih dneh prav pridejo tudi pršila za odmrzovanje stekel in ključavnic, če vas doleti večja nevšečnost in ostanete na cesti, pa boste zelo cenili par rokavic, toplo odejo in polnilnik ali prenosno baterijo za telefon. V prtljažnik varno pospravljeni sodita tudi zložljiva lopata in dodatna plastenka tekočine za čiščenje stekel s sredstvom proti zamrzovanju.
Če se odpravljate na daljšo pot, je priporočljivo imeti še kakšno plastenko motornega olja. Previden in skrben voznik na pot tudi ne bo odšel z malo goriva, saj se v zimskih razmerah lahko hitro zgodi nesreča ali nastanejo zastoji, pri čemer avtomobil v hladnih dneh porabi več goriva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta