Spodbude zgolj za električne avtomobile?

Janez Kovačič Janez Kovačič
10.06.2020 05:00

Sedanji nemški načrt predvideva visoke državne spodbude predvsem za električna baterijska vozila, medtem ko naj bi vsaj začasno znižali DDV tudi za avtomobile z bencinskimi in dizelskimi motorji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če se bo uresničil sedanji načrt, naj bi bili največje spodbude deležni električni baterijski avtomobili, med njimi BMW i3.
Vinko Kernc

Po tistem, ko je Francija nedavno objavila obsežen, osem milijard evrov vreden načrt pomoči francoski avtomobilski industriji, je oziroma bo to storila tudi Nemčija, ki velja v Evropi za najbolj "avtomobilsko" državo. Toda spodbud naj bi bili deležni predvsem okolju prijazni avtomobili, s tem pa so (bodo) zavrnjene ideje, da naj bi z novimi subvencijami pospešili tudi prodajo avtomobilov z bencinskimi oziroma dizelskimi motorji.
Po sedanjem načrtu naj bi bili električni baterijski avtomobili (EVB) deležni dodatnih subvencij, hkrati naj bi zanje znižali DDV, v okviru tega načrta pa obvezali bencinske črpalke k vzpostavitvi gostejše mreže polnilnic za električne avtomobile. S tem načrtom naj bi Nemčija bistveno hitreje uresničila nekatere okoljske načrte oziroma se približala zahtevam, ki jih pred avtomobilsko industrijo že 1. januarja 2021 postavlja evropska okoljska zakonodaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta