Prodaja avtomobilov v Sloveniji: Le trem se je posrečilo preseči lanski maj, prednjači južnokorejska Kia

Janez Kovačič Janez Kovačič
09.06.2020 05:00

Maja, prvi polni mesec prodaje avtomobilov po marcu in aprilu, je v slovenske trgovine pripeljal kar nekaj kupcev,vendar bistveno manj kot maja lani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najbolje prodajano električno baterijsko vozilo (EBV) v maju je bil renault zoe, ki je na drugo mesto potisnil odhajajočega Volkswagnovega e-golfa. Letošnji odstotki povečanja prodaje teh vozil so zelo spodbudni, količinsko pa še naprej predstavljajo skromen del posla z avtomobili. Toda tako ni samo pri nas, pač pa v večini evropskih držav.
Vinko Kernc

Prodajalci avtomobilov in vsi tisti, ki so sestavni del slovenske avtomobilske verige, so gotovo dovolj nestrpno čakali na podatke o majskem poslu z avtomobilsko pločevino na slovenskem trgu. Povsem razumljivo - maj je bil po marcu in aprilu prvi mesec, ko prodaje niso omejevale zahteve boja proti koronavirusu. Zdaj je vse črno na belem: maj se je seveda končal s precejšnjim minusom, a za številne manj problematičnim, kot je bilo to mogoče predvideti.

Le trije s plusom

Sicer pa pogled na lestvico prodaje po posameznih tovarnah kaže, da je velika večina še vedno v minusu. Le trem se je posrečilo preseči lanski maj, pri čemer prednjači južnokorejska Kia. Ta je maja prodajo povečala za skoraj 97 odstotkov. Dobro je šlo tudi japonskemu Nissanu (plus 9,4 odstotka) in Volvu, ki je majski posel povečal za točno 80 odstotkov (ta ni prikazan v tabeli). Razlogi so bolj ali manj na dlani: radikalno znižanje cen za avtomobile iz zaloge je prepričalo marsikaterega kupca, da se je odločil za takojšen nakup. Minusi bi lahko bili še nekaj večji, če ne bi v maju dobili avtomobilov tudi tisti, ki so jih naročili že pred pandemijo, pa jih ni bilo mogoče dobaviti marca in aprila. Po mnenju nekaterih je majska statistika (še vedno) vsaj malenkost napihnjena tudi zaradi tako imenovanih enodnevnih registracij oziroma izvoza na nekatere evropske trge, čeprav tega zaradi znanih omejitev zanesljivo ni bilo mogoče opraviti v večjem obsegu. Sicer pa je maja najbolje prodajal nemški Volkswagen, sledi mu Renault, tretje mesto je šlo češki Škodi. Kakorkoli že, med prodajalci avtomobilov je zaznati previden optimizem.

Skoraj presenetljivo ugodna je bila v petem letošnjem mesecu prodaja nissana qashqaia, športnega terenca, ki je zapeljal v kar nekaj slovenskih garaž.
Vinko Kernc

Clio še vedno na vrhu

Povsem pričakovano se lestvica najbolje prodajanih avtomobilov na slovenskem trgu maja ni spremenila. Vrh kroji tako rekoč večni slovenski prvak, torej Renaultov clio (323 avtomobilov ali za 32 odstotkov manj kot maja lani), medtem ko se je na drugo mesto kar presenetljivo prebil Nissanov športni terenec Qashqai, saj se je zanj maja odločilo 265 kupcev, kar je bilo za 113 odstotkov več! Bolje je šel v promet tudi peugeot 2008 (plus 68 odstotkov), medtem ko je bila prodaja vseh drugih modelov v rdečem.
In kako je bilo z električnimi baterijskimi vozili, tistimi, ki naj bi v prihodnje reševali okoljske zagate? Maja si jih je omislilo 96, letos pa že 563 kupcev, kar je za dobrih 90 odstotkov več kot v lanskih petih mesecih. Maja je šel najbolje v promet renault zoe (35), ki je prehitel Volkswagnovega e-golfa (26), tretja je bila škoda e-citigo (10). Zgolj za ilustracijo: maja je novega lastnika dobilo tudi sedem tesel 3.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.