Avtomobilska krajina: Minusi in plusi

Janez Kovačič Janez Kovačič
08.06.2020 12:30

Relativnost številk in posledično tudi statistike je znana. Precej možnosti, in to res raznolikih, se ponuja pri njeni interpretaciji. Nekaterim, ki so se zapisali v zgodovino, se je zdelo prav povedati, da verjamejo zgolj tistim številkam in statistiki, ki jih pripravijo sami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volkswagen

Da gre za organizirano laž, tudi ni novo ali neznano. Ampak nobenega dvoma ni tedaj, ko je treba presoditi, ali statistika kaže dobro ali slabo plat nekega početja. Minus je minus in plus je plus. Neizpodbitna resnica.
Majska prodaja avtomobilov oziroma številke so bile kar težko pričakovane; zdelo se je, da imajo značaj nekakšnega lakmusovega papirja, ki naj poskuša odgovoriti na neodgovorljivo vprašanje: kako bo tekel posel z avtomobilsko pločevino v prihodnjih tednih, mesecih, celo letih? Sedaj je vse znanoi. Maj je bil po marcu in tudi aprilu prvi mesec, ko prodaje avtomobilov niso omejevali protikoronski ukrepi. Številke oziroma statistika kaže pričakovano podobo: le peščici zastopnikov tujih avtomobilskih tovarn oziroma njihovim trgovcem se je posrečilo izviti iz objema globokega minusa. Večina je lahko zgolj nostalgično primerjala lanski in letošnji spomladanski mesec ter verjetno ugotavljala, da se jim lani še sanjalo ni, kako dobro jim gre. Toda kakšnega izjemnega nezadovoljstva med temi, ki so nekoliko, precej ali zelo zaostali za lansko majsko prodajo, pravzaprav ni. Zdi se nekako tako, kot bi se večini odvalil kamen od srca. Čeprav v rdečem, so le dobili začasen odgovor na vprašanje, ki se jim je zastavljalo vse od začetka pandemije oziroma zaprtja avtomobilskih trgovin: kdaj, če sploh, se bodo kupci vrnili? Vprašanje je bilo zelo smiselno, kajti ko se življenje tako rekoč čez noč postavi na glavo, avtomobil pač ne more biti prioriteta. Slovenski maj je kljub vsemu prinesel precejšnje olajšanje, pa čeprav so padci in minusi še vedno nesporni gospodarji slovenske avtomobilske trgovine. Razlogi, ki so pripomogli, da je podoba še naprej pretežno temna, vendar z nekaj spodbudnimi prebliski, so različni, zato zmeren optimizem ni povsem skregan z zdravo pametjo.
Minus je postal skoraj plus, vsaj v slovenski majski avtomobilski krajini, in malenkostno relativizira to neizpodbitno resnico. In morda bo - čeprav globoko dvomim - pripomogel k premisleku o tem, da obupno pehanje za več in več nima resne perspektive - pa ne le pri avtomobilih. Bil bi že čas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta