(PORTRET) Poslovil se je po 13 letih vzponov in padcev

Janez Kovačič Janez Kovačič
27.05.2019 07:43

Končalo se je trinajstletno vodenje koncerna Daimler AG, v tem času pa je brkati inženir in doktor znanosti preživel padce in vzpone.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dieter Zetsche in Olla Kallenius: zamenjava na čelu nemške avtomobilske srebrnine 
Epa

Prejšnjo sredo je Dieter Zetsche pospravil svojo stuttgartsko pisarno – pravzaprav je to storil kar v Berlinu na srečanju delničarjev nemškega koncerna Daimler AG, ki ima v svojih nedrjih sloviti Mercedes-Benz in malo manj znani in uspešni Smart. Po trinajstih letih letih vodenja korporacije, ki velja za nemško avtomobilsko srebrnino, se je brkati inženir in doktor znanosti, rojen v Istanbulu pred skoraj šestinšestdesetimi leti, poslovil. Žezlo, pravzaprav krmilo je šlo v roke bistveno mlajšemu Ola Kallenius, prvemu Nenemcu na čelu skupine, ki je nekakšen sinonim za avtomobilsko odličnost.
Brkati Dieter Zetsche ima za seboj padce in tudi vzpone, toda nesporno je, da se mu je v zadnjih sedmih ali osmih letih posrečilo utrditi položaj Daimlerja AG po finančni, poslovni in tudi produkcijski plati. Pred tremi leti se mu je posrečil veliki met – Mercedes-Benz je s prvega mesta premijskih avtomobilskih hiš po dolgih letih izrinil konkurenčni münchenski BMW. Finančni rezultati so bili zadnja leta zelo ugodni, to so občutili tudi zaposleni, a Zetsche se je v Berlinu poslovil nekoliko drugače, kot so morda pričakovali: prihajajo naporni časi, vse bo pod drobnogledom, tudi delo oziroma zaposlitve, plače, investicije, je dejal. S tem seveda ni povedal nič novega, kajti tudi Daimler AG oziroma Mercedes-Benz je pred izzivi, ki jih prinašajo električni avtomobili, avtonomna vožnja, okoljska problematika in še in še. Gledal je naprej, lahko pa bi tudi nazaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta