Okolju prijazna vozila: Pahljača nižjih dajatev in spodbud

Janez Kovačič Janez Kovačič
09.07.2019 05:51

V Evropski uniji skušajo na različne načine pospešiti prodajo vozil z alternativnimi pogoni, v ospredju pa so predvsem baterijski električni avtomobili in priključni hibridi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avtofil

Po podatkih evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (Acea) prodajo električnih baterijskih vozil na različne načine spodbujajo v 24 državah Evropske unije, toda samo v dvanajstih namenjajo kupcem različne bonuse oziroma spodbude (subvencije). V številnih državah poznajo davčne olajšave in oprostitve dajatev pri taksah za uporabo cest, pri davkih za lastništvo zasebnih in tudi službenih vozil, pri registraciji ipd. Pahljača teh ukrepov je raznolika in zato tudi precej nepregledna, v ospredju pa so "električarji", priključni hibridi ter sem in tja tudi vozila na gorivne celice.
V Avstriji tako za električna baterijska vozila (BEV) in vozila na gorivne celice (FCEV) priznavajo davčne olajšave (nižji DDV) tako pri zasebnem kot pri poslovnem nakupu; 3000 evrov spodbude si lahko obetajo kupci vozil BEV in FCEV, medtem ko dobijo kupci priključnih hibridov in vozil s podaljšanim dosegom 1500 evrov. Vse skupaj bo veljalo le do konca naslednjega leta.

Omejitve pri ceni vozila

V Bolgariji priznavajo določene davčne oprostitve le za električna baterijska vozil, na Hrvaškem od lani ponujajo spodbude za električna vozila v višini celo do enajst tisoč evrov. Na Češkem poznajo olajšave pri registraciji vozil BEV in FCEV oziroma za tista, pri katerih je izpust CO2 nižji od 50 g/km, določene oprostitve davkov oziroma taks pa tudi za nekatera druga alternativno gnana vozila.

Bonusi, pa tudi malusi

Na Irskem imajo precej raznolik sistem spodbud, davčnih olajšav, nižjih taks za električne baterijske avtomobile, priključne in običajne hibride. Za električna vozila je taksa 120 evrov (pri drugih očitno višja) in do 5000 evrov spodbude (ni znano, ali gre za nepovratna sredstva ali za ugodno posojilo), kar velja tudi za priključne hibride. V Italiji so lastniki električnih baterijskih vozil deležni petletne oprostitve plačila takse, tisti pa, ki kupijo avtomobil z izpustom CO2 manj kot 200 g/km, lahko računajo pri registraciji na bonus 6000 evrov, a to bo veljalo le do konca leta 2021. Poznajo pa tudi malus, in sicer do 2500 evrov za vozila, ki spuščajo v zrak več kot 250 g/km ogljikovega dioksida. V Litvi ni nikakršnih popustov ali spodbud, v Luksemburgu imajo davčne olajšave 5000 evrov za električna baterijska vozila in 2500 evrov za priključne hibride, poleg tega so nižje takse za avtomobile, ki spuščajo v okolje največ 90 g/km CO2, nekaterih olajšav pa so deležni tudi poslovni kupci, ko ali če kupijo BEV ali FCEV.
Na Nizozemskem so se odločili za oprostitev dajatev in taks za vsa vozila z ničelnim izpustom škodljivih plinov, na Poljskem se menda šele pripravljajo na uvedbo nekaterih olajšav, na Portugalskem pa priznavajo nižji DDV pri električnih baterijskih vozilih (cena ne sme preseči 62 tisoč evrov) in priključnih hibridih (do cene 50 tisoč evrov).

Španija: Posebnosti v velikih mestih

V Španiji imajo prav tako različen sistem oprostitev ali nižjih dajatev. Tako recimo je lahko taksa v velikih mestih celo do 75 odstotkov nižja za električna baterijska vozila, imajo pa tudi spodbude v višini od 5500 do največ 15 tisoč evrov za električna baterijska vozila, priključne hibride, avtomobile na gorivne celice, kar prav tako velja za gospodarska vozila. Na Švedskem ponujajo do 60 tisoč kron (okoli 5600 evrov) spodbude pri nakupu električnih baterijskih vozil in 10 tisoč kron (manj kot tisoč evrov) za priključne hibride z izpustom CO2 manjšim od 60 g/km.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta