Novi Nissanov adut: Po leafu prihaja ariya

Janez Kovačič Janez Kovačič
22.07.2020 04:00

Električno gnani kupejevski križanec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nissan

Japonski Nissan se je precej časa lahko dokazoval z dobro prodaja električnega leafa, ki pa mu zadnje čase ob številnejši konkurenci kljub vsemu ne gre več tako dobro. Sedaj tovarna predstavlja ariya, 459 centimetrov dolgega električno gnanega križanca v kupejevski podobi. Avto je zasnovan na novi platformi zveze (Renault-Nissan-Mitsubishi) za električna baterijska vozila, opazni so skromni previsi, tudi agresivna strešna linija in velika kolesna platišča (19 palcev ali celo 20), gotovo utegne biti opazna tudi danes modna dvobarvna kombinacija.
Evropskim kupcem bodo namenili pet izvedenk s pogonom na en kolesni par ali na oba (4ORCE). Na začetek bo postavljena izvedenka z močjo elektromotorja 63 kWh, sledila bo varianta s 87 kWh, pri čemer bo pogon v obeh primerih na prednji kolesni par. Različica e-4ORCE s 63 kWh močnim elektromotorjem bo imela štirikolesni pogon, nato pride na vrsto arya e-4ORCE z močnejšo baterijo (87 kWh), na vrhu pa bo varianta z dodano oznako performance in bo ponujala najboljšo kombinacijo zmogljivosti in tehnologije. Tovarna napoveduje doseg od 360 do 500 kilometrov, kar je ta hip predvsem ocena.
Cene in začetek prodaje na stari celini še niso znani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta