Prodaja avtomobilov v Sloveniji: Minusi, a tudi obeti

Janez Kovačič Janez Kovačič
14.07.2020 05:00

Polletne številke dokazujejo, da se slovenski avtomobilski trg pobira, toda do okrevanja je še dolga in mučna pot.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peugeot 2008 sicer ni med deseterico najbolje prodajanih avtomobilov pri nas, a dokazuje uspešno preobrazbo iz enoprostorca v športnega terenca.
Vinko Kernc

Zdi se nekako tako, kot da smo pri avtomobilih usklajeni z Nemčijo: od tam poročajo o večjem zaupanju potrošnikov in posledično boljši prodaji, ki pa še nekaj časa ne bo na lanski ravni. V podobno smer gre posel z avtomobilsko pločevino pri nas. Junija je bila prodaja osebnih avtomobilov manjša za dokaj skromnih 5,7 odstotka, prodanih je bilo 6565 avtomobilov. V letošnjem prvem polletju so številke naslednje: prodanih je bilo 28.005 avtomobilov, to pa je bilo za 31,9 odstotka manj kot v primerljivem obdobju lani.
Junij je bil drugi mesec, ko je prodaja avtomobilov tekla bolj ali manj nemoteno in potemtakem pokazatelj morebitnega dogajanja v prihodnjih mesecih. V šestem letošnjem mesecu so bili plusi in minusi med zastopniki avtomobilskih tovarn skoraj enakomerno razdeljeni: največja, torej Volkswagen in Renault, sta junij končala v rdečem, vendar obstaja razlika. Pri prvem je bilo kupcev za 34,6 odstotka manj, pri drugem za "le" 7,3 odstotka manj, v rdečem so bili še Fiat, Toyota, Nissan, Seat, Opel ... S plusom se je junij končal za Škodo, Dacio, Peugeot, Hyundai, Citroën, Ford, Mercedes-Benz ...

Športni terenci so si doslej odrezali dobrih 40 odstotkov slovenskega avtomobilskega trga, kar pomeni, da se trend nadaljuje. Med velikimi je šel letos najbolje v promet volkswagen tiguan.
Večer

Odstopata Kia in Volvo

Precej drugačna oziroma negativna je podoba v letošnjih šestih mesecih, kar seveda ne more biti presenetljivo. V tem času je bolje kot lani poslovala le južnokorejska Kia (plus 7,1 odstotka), Volvo je imel relativno skromen padec prodaje (minus 9,6 odstotka), vsi drugi so bili globoko v rdečem. Kia in Volvo sta že nekaj časa precej v središču pozornosti, saj z agresivno prodajno kampanjo žanjeta veliko tržnega uspeha. Vprašanje je, kaj se bo zgodilo po tistem, ko bodo avtomobili iz zaloge prodani, saj se utegnejo dobavni roki precej podaljšati. Toda očitno je prevladala odločitev, da je bolje prodajati zdaj, kot pa čakati na boljše čase. Po drugi strani je letos prišlo do zamenjave na prvih dveh mestih. Že dolgo je tega, ko je bil Renault pred Volkswagnom, in zdaj je spet tako. Razlika v prodanih avtomobilih je pičla (102), a vendarle je. K temu je vsekakor veliko pripomogel clio, ki nastaja tudi v novomeškem Revozu in je že dolgo slovenski avtomobilski prvak. Ko bo na voljo tudi evropska statistika, ki jo pripravlja evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov Acea, bo jasno, kako se je Slovenija odrezala znotraj EU. Komaj kakšno presenečenje bi bilo, ko bi številke pokazale, da je polletni upad prodaje pri nas eden najskromnejših na evropskih tleh.

Clio pred vsemi

Na lestvici najbolje prodajanih avtomobilov je bil tako junija kot v šestih mesecih spredaj renault clio. Številke so nedvomno zanimive: junija je bilo prodanih nič manj kot 931 vozil, junija lani pa 504! Na letni ravni je njegovo vodstvo zelo prepričljivo, pri čemer je bilo letos prodanih več vozil kot lani v tem času (2464:2282). Če je bila v aprilu in potem v maju še sprejemljiva razlaga, da so številke tako visoke zaradi dobav, ki jih v marcu in deloma tudi aprila ni bilo mogoče opraviti, je zdaj jasno, da gre zdaj predvsem za tako imenovane enodnevne registracije oziroma izvoz. S tem se namreč ukvarjajo skoraj vsi zastopniki oziroma trgovci, a se zdi, da je Renault precej pred drugimi - vsaj s cliom. Škoda octavia spada v nekakšen železni seznam dobro prodajanih vozil, pa naj bo to v času pandemije ali česa drugega. V precejšnji meri to velja tudi za dacio sandero, na drugi strani pa trpi posel z golfom, kar je tudi posledica menjave generacij in nekaterih težav, ki jih je imel (ima) ta evropski avtomobilski prvak, pa še česa. Ker so električna baterijska vozila (EBV) v ospredju načrtov tako rekoč vseh avtomobilskih tovarn, je nujno pogledati, kako je s tem pri nas. Junija letos jih je bilo prodanih 131, junija lani vsega 74! Velik je skok tudi na letni ravni, saj so jih doslej prodali 694, v lanskega pol leta pa 378. Njihov tržni delež je 2,5 odstotka, kar pomeni, da so še daleč od tistega, kar ima v načrtu Evropska unija, pa tudi Slovenija. Je pa zanimivo, da so se slovenski kupci letos najbolj navduševali nad električno verzijo golfa (255), čeprav ga v novi izvedbi (golf 8) nič več ne poganja elektrika, pač pa so to nalogo v tem razredu namenili modelu VW ID.3. Tudi renault zoe je pomemben igralec na tej sceni, junija je bil prvak, trojico najboljših pa končuje VW e-up!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta