Ko samovozeči avto ignorira policijo

Janez Kovačič Janez Kovačič
08.04.2019 07:46

Ameriška policija je menda prvič ustavila samovozeči avtomobil, za volanom katerega je sedel pijani voznik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tesla S si nabira kupce na številnih trgih, ne le v Evropi in ZDA, pač pa tudi v Aziji. Toda to še ne pomeni, da so številna vprašanja, ki jih poraja samodejna vožnja, ki jo zmore ta avtomobil, že razrešena.
Tovarna

Novembra lani je policija na avtocesti v okolici San Francisca opazila teslo S s prižganim desnim smerokazom, vendar je avto "zgrešil" nekaj izvozov in nadaljeval po avtocesti. Po približno desetih miljah je policija ugotovila, da za volanom avtomobila sedi voznik, ki se ne odziva na njihova opozorila. Postalo je jasno, da nekaj ni v redu, zato je stekla obsežna in zapletena akcija ustavljanja vozila. Kot je sporočila policija, je bilo to prvo ustavljanje avtomobila v razmerah avtonomne vožnje.
Ko so teslo S ustavili, je postalo jasno, da je bil voznik vinjen in je za volanom zadremal. Vse se je končalo srečno, voznik bo moral sredi maja pred sodnika za prekrške, dogodek pa je zanimiv in pomemben zaradi tega, ker odkriva številne pasti samodejne vožnje. Policija, ki je sledila samovozeči tesli S s pijanim voznikom za volanom, je seveda potrebovala precej časa, da je našla način za zaustavitev avtomobila. Najprej so zaprli promet za vozilom, nato se je policijsko vozilo postavilo pred teslo S in zmanjševalo hitrost do popolne zaustavitve. Test alkoholiziranosti, ki ga lahko policija opravi kar na cesti, je bil nesporen, kasneje pa se je razvila spletna razprava, v kateri je sodeloval tudi Elon Musk, ustanovitelj in največji posamezni lastnik Tesle. Pravega odgovora na vprašanje, zakaj se avto ni samodejno ustavil, ko pa v režimu samodejne vožnje od voznika vsakih 20 do 30 sekund zahteva roke na volanu, pa ni bilo.
Tesla S je ta hip edini avtomobil, ki je sposoben opisane avtonomne vožnje, pri čemer je treba povedati, da mora temu slediti tudi ustrezna infrastruktura. K sreči se je to zgodilo na večpasovni avtocesti, dovolj široki in z nekaj redkejšim prometom v tem času, saj se je vse skupaj dogajalo ponoči. Dobra stran tega dogodka je ta, da bi pijani voznik, če bi se vozil v avtomobilu, ki ne bi bil sposoben avtonomne vožnje, verjetno povzročil prometno nesrečo s takšnimi ali drugačnimi posledicami. Na evropskih cestah bi se vse skupaj verjetno končalo precej drugače, vsekakor tudi pri nas. Dejstvo je, da avtonomna vožnja, ki je vendarle še v povojih, postavlja številna vprašanja in dvome, na katere pa ta hip še ni pravega odgovora.
Po napovedih ameriškega Institute of Technology iz New Jerseyja naj bi po ameriških cestah oziroma v ZDA do leta 2035 vozilo kar 23 milijonov samodejnih avtomobilov. To je okrog deset odstotkov vseh vozil v ZDA. Zaradi tega se ameriške zavarovalnice pripravljajo na obsežne spremembe pri načinu in vrsti zavarovanja avtomobilov, saj računajo, da se bodo zavarovalne premije do tega leta pocenile za približno 12 do 13 odstotkov. Domnevajo, da bodo več zavarovanj prodali podjetjem in manj fizičnim osebam, jasno pa je tudi, da bodo popravila v primeru nesreč bistveno dražja, saj so v teh avtomobilih vgrajeni zapleteni elektronski sistemi. Seveda pa zavarovalnice še ne morejo odgovoriti na bistveno vprašanje avtonomne vožnje oziroma avtomobilov: kdo bo kriv za morebitno nesrečo?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta