Električna vozila: Odstotki visoki, številke zelo skromne

Janez Kovačič Janez Kovačič
15.04.2019 11:21

Lani je bilo na obli prodanih več kot dva milijona električnih vozil in priključnih hibridov, v ospredju je Kitajska.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tesla 3, avto, ki v Evropo še vedno prihaja po kapljicah, je bil lani najbolje prodajano električno vozilo na obli. V Evropi je to nissan leaf.
Tesla

Ne glede na to, kaj se je lani dogajalo z električnimi (baterijskimi) vozili (EV) in priključnimi hibridi (PH), statistika kaže, da jih je bilo v svetovnem merilu prodanih 2,1 milijona. Ta številka vključuje tako osebna kot lahka gospodarska vozila. Od tega je bilo 69 odstotkov električnih vozil in 31 odstotkov priključnih hibridov, kar pomeni, da se je delež EV glede na leto 2017 povečal za tri odstotke. K temu je največ prispevala Kitajska in večja dobava tesle 3, na evropskem trgu pa so imeli priključni hibridi zaradi novega okoljskega protokola WLTP precej težav in to naj bi bilo pripomoglo k nekaj skromnejši prodaji. Po drugi strani pa so dobavni roki za nekatera električna vozila še naprej zelo dolgi. Če upoštevamo, da naj bi bilo lani narejenih okrog 100 milijonov vozil, je bil delež EV in PH še vedno zanemarljiv.

EV Volumes
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta