Dobro delo, visoki bonusi: Kdo dobi največ?

Janez Kovačič Janez Kovačič
15.04.2019 11:39

Predvsem nemške premijske tovarne so bogato nagradile delavce in s tem potrdile uspešno poslovanje v minulem letu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Lansko leto je bilo za precejšen del avtomobilskih tovarn poslovno in finančno dokaj uspešno. Tisti, ki jim je šlo dobro ali zelo dobro, so nagradili svoje zaposlene. To velja predvsem za nemške premijske avtomobilske tovarne, ki so se po tej plati izkazale tudi predlani. Letos oziroma za lani se jim je pridružil tudi Fiat Chrysler Automobiles (FCA), kar je vsaj malce presenetljivo.

Koliko so ali še bodo delavci posameznih tovarn dobili na svoj račun?

Povsem zgoraj je po višini bonusa nemški Porsche. To je »praksa« zadnjih let, kajti tej tovarni gre zadnje desetletje tako rekoč vse od rok in v žep. Zaposleni (približno 25 tisoč) bodo tako dobili za leto 2018 skupaj 9700 evrov bonusa, pri čemer je ta razdeljen na dva dela: 9000 evrov bodo (ali pa so že) dobili neposredno na svoje račune, 700 evrov pa bo šlo v posebni pokojninski sklad Porsche Vario Rente. Sicer pa je lani ta tovarna izdelala in prodala 256 tisoč avtomobilov ali za štiri odstotke več kot leto prej, čistega dobička pa je bilo za 4,3 milijarde evrov, kar je bilo prav tako za štiri odstotke bolje kot leta 2017.
Druga tovarna po višini bonusa, ki ga bodo dobili zaposleni, je münchenski BMW. Ta bo delavcem izplačal 9175 evrov - in to kljub temu, da je bil lanski poslovni in finančni rezultat nekoliko slabši kot leto prej. Čeprav se je prodaja skupine (BMW, Rolls-Royce in Mini) lani povečala za dober odstotek, pa so bili prihodki manjši skoraj za odstotek. Dobička je bilo za skoraj deset milijard evrov, kar pa je bilo za 8,2 odstotka manj kot leto prej. Ampak zaposleni bodo kljub temu dobili svoje.

Porscheji so se lani zelo dobro prodajali, zato je tovarna bogato nagradila zaposlene.
Porsche
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta