Debeli mački

Janez Kovačič Janez Kovačič
14.01.2020 05:20

Poslovni, avtomobilski in povsem običajni svet te dni kar precej pretresata dve zgodbi, obe povezani z nepredstavljivo količino denarja in še marsičesa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Elon Musk
EPA

Elon Musk, prvi mož ameriške avtomobilske korporacije Tesla, je tik pred tem, da z upravo podjetja, ki ga vodi, sklene neverjetno pogodbo. Na kratko: deset let naj bi delal zastonj, potem pa, če bodo izpolnjeni tudi nekateri drugi pogoji, za to dobil skoraj 55,8 milijarde dolarjev! V tem času bi se morala kapitalizacijska vrednost podjetja povzpeti na okoli 650 milijard dolarjev, kar pomeni, da bi se morali precej povečati prodaja in posledično marža oziroma dobiček. Če bi se to zgodilo - o predlogu uprave bodo marca odločali delničarji podjetja -, se bo Musk prerinil na sam vrh najbogatejših ljudi, saj naj bi bil tedaj njegov lastniški delež v 650 milijard dolarjev vrednem podjetju 28,3 odstotka oziroma kar 184 milijard dolarjev.
V letošnjih prvih treh januarskih dneh je okoli 100 britanskih direktorjev že zaslužilo povprečno britansko letno plačo, ki znaša 34.683 evrov. To so tako imenovani debeli mački (fat cats), izraz pa se je uveljavil v dvajsetih ali tridesetih letih prejšnjega stoletja v ZDA, kjer so bogati ljudje politikom donirali veliko denarja v zameno za poslovne in druge ugodnosti. Znano je, da je lani na Otoku največ zaslužila direktorica podjetja Bet365, ki ji je v žep kapnilo nič manj kot 375 milijonov evrov! Morda je nekoliko krivično omenjati Elona Muska v tej družbi, a vendarle gre za tako velike denarje, da so sprejemljive tudi takšne primerjave. V njegov bran gre dejstvo, da je recimo v primerjavi z britansko direktorico vendarle vizionar oziroma človek, ki služi s tistim, kar naredi, medtem je tale britanski Bet365 zgolj interpretacija tistega, kar pri nas poznamo kot loto. Toda vse te silne plače oziroma zaslužki odpirajo druga vprašanja, ki počasi postajajo zanimiva in relevantna tudi za nas na tej strani Karavank. Seveda, plače, ki jih služijo slovenski debeli mački, so bistveno manjše oziroma skromnejše, toda v primerjavi s slovensko povprečno letno plačo tudi precej nesorazmerne. In morda se nam bo čez čas zdelo, da je tako tudi prav in da so vesoljne razlike sprejemljive, logične, neproblematične, celo spodbudne. Res?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta