Carlos Ghosn: Skrivnostno zbežal pred "krivico"

Janez Kovačič Janez Kovačič
01.01.2020 12:38

Za veliko pozornost ali skoraj senzacijo je poskrbel nekdanji predsednik zveze Renault-Nissan-Mitsubishi, ki je tik pred koncem leta zbežal iz japonskega hišnega pripora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Carlos Ghosn
Reuters

Za najbolj odmevno novico zadnjih in tudi prvega dne letošnjega leta je nedvomno poskrbel Carlos Ghosn, nekdanji predsednik zveze Renault-Nissan-Mitsubishi. V ponedeljek zvečer oziroma zadnji dan lanskega leta se je pojavil v Bejrutu, torej daleč stran od Japonske, kjer je bil v hišnem priporu že vse od 19. novembra 2018. Tam je čakal na začetek sodnega procesa, saj so ga japonske oblasti obtožile številnih finančnih nepravilnosti. Ghosn je vseskozi ponavljal, da je nedolžen, da gre za zaroto in tudi politično motiviran proces.
Ta hip, in tako bo verjetno še nekaj časa, še ni znano, kako je Ghosn prišel v Libanon. Znano je, da ima ob francoskem in brazilskem tudi libanonsko državljanstvo (tam so ga pred časom vabili tudi v politiko) in da se za to bližnjevzhodno državo ni odločil naključno. Libanon in Japonska namreč nimata podpisanega sporazuma o izročanju državljanov, Ghosn pa je takoj po tistem, ko se je pojavil v Bejrutu, izjavil, da "ni pobegnil pred sojenjem, pač pa pred krivico". Ob tem je tudi ponovil, da gre za politično motiviran proces, da so mu na Japonskem kršili človekove pravice in da gre za "rigiden" pravni sistem. V vsakem primeru pa je v precejšnje škripce spravil tako libanonske kot tudi japonske (sodne) oblasti, kajti gre za primer, ki je ves ta čas zbujal (in še bo) veliko pozornosti.
Carlos Ghosn je bil vse do aretacije novembra predlani predsednik zveze Renault-Nissan-Mitsubishi. V svojih rokah je imel izjemno veliko moči, nedvomno so ga podpirale tudi francoske oblasti, saj je Francija največja posamična lastnica Renaulta s 15-odsotnim lastniškim deležem. Nekaj dni po aretaciji na japonskem letališču so mu pri Nissanu odvzeli predsedniško mesto, kmalu zatem tudi pri Mitsubishiju (ta se je zvezi priključil leta 2016), medtem ko so to pri Renaultu storili mesece kasneje. Ghosn je obtožen finančnih malverazacij na škodo zveze oziroma predvsem Nissana, pri čemer naj bi šlo vsaj za 80 milijonov evrov. Med preiskavo so na dan prišle številne podrobnosti, ki niso bile v prid Ghosnu. Tako naj bi Ghosnovi sestri, ki živi v Braziliji, zveza letno plačevala okoli 100 tisoč evrov za "svetovanje", z denarjem podjetja naj bi bil bnovil svoje rezidence v Libanonu, Braziliji in na Nizozemskem, na račun zveze naj bi si bil organiziral razkošno poroko s svojo drugo ženo v Versaillesu ipd. Vse od 19. novembra 2018 se je selil iz pripora v hišni pripor in nazaj, v tem času pa občutil nepopustljivost japonskega pravnega sistema. Zadnje mesece je preživel v hišnem priporu pod strogim nadzorom, saj je lahko komuniciral zgolj s svojimi odvetniki, ni imel dostopa do spleta, ni smel uporabljati telefona, tudi žena Carole, ki je ameriška državljanka in je hotela s "primerom" seznaniti Donalda Trumpa, ga ni smela obiskati. Prav zaradi tega je njegov "odhod" z Japonske zavit v precejšnjo skrivnost.
Zveza Renault-Nissan-Mitsubishi je po njegovi aretaciji zabredla v globoko krizo, ki ji ni videti konca. Predvsem Nissan bo poslovno leto 2018-19, ki se končna konec letošnjega marca, skoraj zagotovo zaključil s precej poraznim finančnim rezultatom. Tako v vodstvu Renaulta kot tudi Nissan so v tem času izpeljali obsežne kadrovske spremembe, lahko bi rekli, da je šlo za čistko med vsemi tistimi, ki so veljali za Ghosnove ljudi. Renault je bil sredi lanskega leta tik pred tem, da se združi s FiatChryslerAutomobiles (FCA), vendar je vse skupaj padlo v vodo in sedaj je FCA tik pred odmevno združitvijo s prav tako francoskim PSA (Peugeot Citroen). V vsakem primeru pa bo Carlos Ghosn še kar precej časa na prvih straneh, saj gre za človeka, ki je zelo dolgo vedril (in tudi oblačil) v francoski in deloma tudi svetovni avtomobilski industriji.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta