Brexit zmanjšuje proizvodnjo avtomobilov

Janez Kovačič Janez Kovačič
13.05.2019 03:11

Britansko združenje proizvajalcev vozil in trgovcev je sporočilo, da se je marca proizvodnja avtomobilov zmanjšala za 14 odstotkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

To je deseti zaporedni padec, združenje pa meni, da je to predvsem posledica negotovosti, ki jo prinaša brexit. Ob tem opozarja, da se bo padanje proizvodnje nadaljevalo, če bo Velika Britanija zapustila EU brez ustreznega dogovora. Izvoz se je zmanjšal za 13 odstotkov, pri čemer je znano, da izvozijo štiri avtomobile od petih, izdelanih v Veliki Britaniji.
Po sedanjih napovedih naj bi letos na Otoku izdelali okoli 1,36 milijona avtomobilov, lani pa 1,52 milijona. "Še pred časom smo načrtovali, da bo britanska avtomobilska industrija do leta 2020 izdelal dva milijona avtomobilov, toda v sedanjih okoliščinah je cilj nedosegljiv", je ob tem dejal predsednik združenja Mike Hawes.
Če bo Velika Britanija vztrajala pri brexitu v takšni ali drugačni obliki, se utegne po teh napovedih britanska proizvodnja avtomobilov do leta 2021 zmanjšati za nadaljnjih 30 odstotkov. 
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta