Blagost? Ne za vse!

Janez Kovačič Janez Kovačič
06.01.2020 10:59

Pred točno štirinajstimi dnevi se je na križišču Ptujske in hitre ceste zgodila huda prometna nesreča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Čeprav časovno oddaljena, je še vedno aktualna, pa ne le zaradi tragičnih posledic - eden mrtev in trije hudo ranjeni -, temveč zaradi okoliščin, v katerih se je zgodila. In te so takšne, da terjajo nekaj premisleka ne samo o slovenski prometni varnosti, ampak tudi o kaznovalni politiki in verjetno še čem.
Voznik, ki je bil v nesreči hudo poškodovan, njegov sopotnik pa je umrl, je - tako policija - zapeljal v križišče ob rdeči luči na semaforju in trčil v nasproti vozeč avtomobil. Ugotovljeno je bilo, da je bil tudi vinjen, da ni uporabljal varnostnega pasu, da je bil avtomobil neregistriran oziroma opremljen z dvema različnima registrskima tablicama, povrhu voznik ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja. Verjamem, da (nas) je malo voznikov, ki bi imeli brezmadežno vozniško kartoteko. Toda vse tisto, kar je za voznika oziroma povzročitelja omenjene nesreče ugotovila policija, ne presega le zdrave pameti, ampak dokazuje, da je šlo za zavestno početje, ki se je končalo tragično. Na nekem forumu - kar bo štelo kot referenca oziroma upoštevanja vredno mnenje šele tedaj, ko se "pisci" ne bodo pogumno skrivali za anonimnostjo, a ga tokrat izjemoma le upoštevam - je bilo ob tem zapisano: je pač spregledal rdečo luč, se zgodi. Drži, toda vsega drugega ne moreš spregledati. In morda to forumsko mnenje odraža splošen, naj rečem vseslovenski pogled na prometne nesreče in tiste, ki jih povzročijo. Tako teorija kot praksa kaznovanja tistih, ki se zapletejo v hudo prometno nesrečo ali jo povzročijo, kažeta na relativno blagost izrečenih kazni. Tako je tudi prav. Kot že rečeno, nihče pri zdravi pameti se noče zaplesti v prometno nesrečo, še najmanj takšno s hudimi posledicami. Te pogosto ostro zarežejo v življenje, bistveno spremenijo njegov tok, povzročijo travme, ki trajajo in trajajo. Ne vem, kakšne, če sploh kakšne, bo imel povzročitelj opisane prometne nesreče. Domnevam pa, da ni prvič vozil pijan, še manj to, da je morda pozabil registrirati avtomobil, podaljšati vozniško dovoljenje, se pripeti z varnostnim pasom in vse drugo. Domnevam tudi, da ima obširen dosje takšnih in podobnih prometnih prekrškov ali kar kaznivih dejanj. In ko gre za "takšne", bi morala sodna praksa absolutno pozabiti na blagost - zato, da bi bilo na cestah varneje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta