Avtomobilsko-električna revolucija

Janez Kovačič Janez Kovačič
24.12.2018 13:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Kernc

Zdi se nekako tako, kot da se je zgodilo čez noč - električni avtomobili so bili še včeraj eksoti, danes vse bolj stvarnost, jutri absolutna nuja. Avtomobilska industrija bo v nekaj letih razvoju električnih vozil namenila več kot 100 milijard evrov. Kdor bi zmogel oziroma znal prišteti še vse tisto, kar bodo v razvoj sistemov, ki bodo omogočili kolikor toliko normalno uporabo teh avtomobilov, vložile države in druge gospodarske korporacije, bi nedvomno prišel do fantastičnih številk. Zgodila - ali bolje - začela se je avtomobilsko-električna revolucija.
Z revolucijami ima svet nekaj že pozabljenih izkušenj, pri čemer je ločnica precej preprosta - na eni strani dobro, na drugi predvsem slabo. Industrijska revolucija proti koncu 18. stoletja ni prinesla zgolj parnega stroja, ki je revolucioniral tedanji način dela in seveda življenja, pač pa tudi ludistično gibanje z vsemi posledicami vred. Kakšno leto ali dve kasneje je francoska buržuazna revolucija uzakonila giljotino kot uporabno orodje, silovito vplivala na družbeno ureditev, oktobrska revolucija pa je obrnila svet ali vsaj Evropo na glavo. Kakšne bodo posledice avtomobilske-električne revolucije, je mogoče ta hip zgolj ugibati, a se zdi, da to ne bo ali ne more biti zgolj mirna plovba po morju.
Ko je ameriški General Motors pred tedni napovedal zaprtje petih ali šestih tovarn, je hkrati tudi povedal, zakaj: potrebujemo denar za elektrifikacijo in avtonomno vožnjo. Novo smer v razvoju giganta bodo plačali zaposleni oziroma delavci, kajti utegne se zgoditi, da bo ob delo kakšnih 15 tisoč ljudi. Tudi sosednji Ford je napovedal podobno "prestrukturiranje", enake razloge zanjo ter posledice (delo naj bi izgubilo celo 25 tisoč zaposlenih) in samo vprašanje časa je, kdaj se bodo s podobnimi načrti oglasile še druge avtomobilske hiše.
Ni posebne izvirnosti v trditvi, da revolucija žre svoje otroke. Avtomobilsko-električna revolucija jih bo tudi, saj bo najbolj in najprej bolelo tiste, ki so ji najbolj pomagali do njenega rojstva. Ampak nič je ne more ustaviti. Skoraj nič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta