V pričakovanju nove podoknice

Petra Zemljič Petra Zemljič
17.07.2018 17:01

Pri nas so pod oknom največkrat peli ljubezenske pesmi, ponekod pa tudi pripovedne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kulisa je prava, manjka samo še podoknica.
Pixabay

Združene države poezije (mednarodni glasbeni in pesniški festival) s Petrom Andrejem na čelu v teh dneh vabijo ustvarjalce, da napišejo, uglasbijo in nato še zapojejo - podoknico. Kdo bo torej spesnil ali sklepal podoknico, ki premami muzo z balkona, bomo slišali avgusta na odru Tržnica Letnega odra Ruše.
Razpis in napovedan dogodek obuja svojevrstno interpretacijo besedil, ki vključuje glasbeno improvizacijo. Podoknica je bila prvotno pesniška zvrst provansalskih trubadurjev (večerna pesem), pozneje pa, v Italiji in Španiji, ljubezenska podoknica ob spremljavi kitare.
Na vprašanje, kako je sploh prišel na idejo, Peter Andrej odgovori, da so stari modeli podokenskega osvajanja že iztrošeni. Od nekoč do danes se je namreč zamenjala celo vloga akterjev, zlahka se tudi zgodi, da "stoji pod balkonom" nežnejši spol, po njegovem pa se je zgodila "redefinicija spolnih vlog" in spet je v modi obujanje klenega slovenskega karakterja ... "Zato so duhoviti, domiselni, doživeti in pronicljivi teksti toliko bolj zaželeni. Zato natečaj za izvirno slovensko podoknico. Podoknica, sploh če jo izvedemo v živo, kot jo bomo mi, je zanimivo javno izražanje čustva in želje do nekoga, ki je tam 'na oknu ali na balkonu'. In ni nujno, da nam bo podelil všečka, kaj šele srček in da bo zlezel z balkona. Obenem bo podoknica tudi dobra točka za opazovanje sedanjosti; kje pravzaprav je družba v tem trenutku s svojimi vrednotami, toleranco in ignoranco, kajti še malo časa nazaj so bile vse te stvari povsem drugače postavljene. Tudi način izražanja, poetika, se je od ljudskosti preko manire romantičnih in intimističnih poskusov spremenil. Zdaj se, kot kaže, dogaja spet velik zasuk nazaj v turbofolk. Ta ljudskost kot turbofolk s svojo masivnostjo očitno postaja kriterij in alibi za vse. Alibi tistih, ki to zagovarjajo, je: ljudje imajo to radi, ljudje to hočejo. Hočejo gospodarja, preproščino, manipulatorja, batino. Pa naj bo. Navkljub novi generaciji 'pametnih oken' na tržišču; homo erectus pod stolpnico stoji in zali Julčki tam v 120. nadstropju poje podoknico. In dron ju gleda. Kajti Ljubezen in Želja sta večni."

Pesem so peli fantje pod oknom, kadar so prišli snubači v hišo (iz knjige Zmage Kumer Je ohcet vesela ...).
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta