(SLOVENSKA PREMIERA) Hyundai Santa Fe: Korejski velikan je pri nas

Peter Pirkovič
06.10.2024 04:00

Pri Hyundaiju so v teh dneh pričeli prodajati novo generacijo svojega največjega SUV.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova generacija največjega SUV prisega na 90-stopinjske oblikovne kote.  
Peter Pirkovič

Tako kot pri nekaterih drugih modelih so Korejci tudi pri velikem santa feju obrnili popolnoma nov list. Prve fotografije smo prvič ugledali pred dobrim letom, lani smo se z njim za kratek čas srečali tudi v živo, zdaj pa smo velikana še uradno pospremili na slovenske ceste. Prvo premiero so zanj pripravili pred kakšnim tednom na Hyundaijevem dogodku na Vranskem, kjer so pri kupcih zabeležili kar nekaj zanimanja, a pravi preizkus za trgovce prihaja šele v prihodnjih mesecih, ko bo treba sklepati prodajne pogodbe. Po besedah vodilnih bo v letos iz korejske tovarne v Slovenijo prispelo okrog 30 primerkov, še bolj prodajno plodno pa bo zagotovo prihodnje leto. Obetajo si, da bodo prodali sto vozil. Zanimiv je podatek, da je bilo v več kot dveh desetletjih pri nas prodanih nekaj več kot 2200 santa fejev.

Priznati je treba, da je novinec v živo videti precej drugače kot na tovarniških fotografijah in da bo na cesti brez dvoma zelo opazen. Z novo škatlasto zasnovo v dolžino meri 4,83 metra, širok je natanko 1,9 metra, visok 1,72 metra, medtem ko razdalja med sprednjo in zadnjo osjo znaša 2,81 metra. Sprednji del so opremili z robustnimi odbijači, novo široko masko, ki se odvisno od paketa opreme nekoliko oblikovno razlikuje, in z LED žarometi v obliki črke H. Na obliko zadka se bo treba še malce navaditi, medtem ko velika elektrificirana prtljažna vrata omogočajo dostop do prtljažnega prostora, velikega od 711 do 2032 litrov. Prostornina prtljažnika odvisno od izvedbe in postavitve sedežev rahlo niha. Santa fe je kupcem namreč na voljo v šest- ali sedemsedežni konfiguraciji. Dodatna sedeža sta postavljena v tretji vrsti, kupec pa si lahko namesto klasične klopi omisli tudi izvedbo z dvema posamičnima sedežema v drugi vrsti, ki sta obenem tudi elektrificirana. Ker je santa fe primerno velik terenec za različne pustolovščine, je mogoče na streho namestiti še strešni šotor. Da bi bila njegova namestitev lažja, so Korejci zagotovili skrito ročico na C-stebričku (pri opremi Calligraphy) za lažji dostop do strešnega dela.

Notranjost je po evropskem vzoru postala minimalizirano okolje z dvema sestavljenima zaslonoma.
Peter Pirkovič

Voznikovo delovno okolje je prav tako povsem novo. Za vse potovalne informacije in upravljanje sistemov skrbi velik ukrivljen prikazovalnik z 12,3-palčnima zaslonoma, nov je volan, na prvi pogled zelo uporabno pa je zasnovan širok sredinski greben. Na njem je veliko odlagalno mesto za mobilnike, kjer se ti tudi brezžično polnijo, in plastenke, medtem ko se pod naslonom za roke skriva še velik uporaben predal. Na sredinskemu delu armaturne plošče je prostor za dodaten 6,6-palčni zaslon za upravljanje klimatske naprave, ohranili so precej fizičnih gumbov in stikal, obenem pa omogočili, da uporabnik klasični ključ nadomesti z digitalnim, a le če ima pametni telefon Samsung, Apple ali Google Pixel.

Kot že omenjeno, santa fe v novi izdaji ni več na voljo z dizelskim motorjem. Kupci lahko izbirajo le klasični hibridni pogon z bencinskim 1,6-litrskim štirivaljnikom ter dodatno električno pogonsko enoto in majhno baterijo. Ta kombinacija razvija 158 kW (215 KM) in 367 Nm navora, medtem ko priključni hibrid razvija 186 kW (253 KM) sistemske moči ter enako količino navora kot hibridna različica, ima pa vgrajeno večjo 13,8 kWh baterijo. Štirikolesni pogon je serijski pri različici PHEV, medtem ko lahko pri klasičnem hibridu kupec izbere možnost dvo- ali štirikolesnega pogona. Od izbire pogona je nenazadnje odvisna tudi cena. Osnovni santa fe pri nas stane malo manj kot 50 tisočakov, medtem ko je priključni hibrid s štirikolesnim pogonom dražji za skoraj 10 tisočakov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta