Hyundai Tucson: Večina se odloči za bencinski motor

Peter Pirkovič
13.07.2024 06:00

Tucson je po nekaj letih doživel vmesno prenovo, ki mu prinaša še največ sprememb v delu potniške kabine. Tudi v prihodnje bo brez težav ostal najbolje prodajani hyundai.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Četrta generacija, ki je presenetila z nenavadnimi lučmi, je prenovljena zdaj tudi pri nas.
Peter Pirkovič

Tucson je letos, če upoštevamo še njegovega predhodnika ix35, star natanko 20 let. V tem obdobju so jih prodali skupno kar 13.812, od tega največ v tretji generaciji med letoma 2015 in 2021. Zabeležili so kar 6188 prodanih primerkov. Večina teh je bila opremljena z dizelskim motorjem, ki je bil med kupci ves čas najbolj priljubljena izbira. A v zadnji, četrti generaciji so se navade kupcev precej spremenile. Delež bencinskih motorjev se je postopoma višal, priljubljenost dizlov pa strmo padala. Jasno, delno tudi zaradi cenovne politike, saj je bil dizelski tucson dražji. Po napovedih odgovornih bodo dizli pri prenovljenem modelu v prihodnje predstavljali le pet odstotkov prodaje, še bolj zanimiv pa je podatek, da tudi hibridno gnane izvedbe ne prepričajo kupcev povsem. Priključnih hibridov bo toliko kot dizlov, delež klasičnih hibridov pa bo zrasel tja do 20 odstotkov.

Na zunanjosti so rahlo spremenili videz sprednjih lučni, nova sta sprednji in zadnji odbijač. 
Peter Pirkovič

Prenova je najbolj prodajanemu hyundaiju prinesla nekaj minimalističnih sprememb na zunanjosti. Opazni so večji LED-žarometi, rahlo spremenjen je vzorec dnevnih LED-luči, obenem pa je oblikovno drugačen tudi sprednji in zadnji odbijač, prenovljena je ponudba platišč, kupci pa bodo lahko izbirali še med petimi novimi barvami zunanjosti. Eno od teh lahko občudujete na fotografijah. Nekoliko bolj korenito je prenovljena tudi potniška kabina, kjer so se Hyundaijevi mojstri nekoliko zgledovali po elektro družini Ioniq. Tucson je tako deležen novega volana in podolgovatega ukrivljenega enotnega zaslona, ki je razdeljen na dva 12,3-palčna prikazovalnika, reže klimatske naprave so tanjše, prestavna ročica je zdaj ob volanu, na širokemu osrednjemu grebenu med sedeži pa je med drugim urejeno mesto za brezžično polnjenje pametnih telefonov. Občutek za volanom je prijetnejši tudi zaradi novih materialov na sedežih.

V notranjosti je nov volan, dva nova zaslona pa tvorita merilnike in infozabavni sistem. 
Peter Pirkovič

Tucson se zdaj ponaša z izboljšanim sistemom za projekcijo podatkov na sprednjo šipo, sisteme zmore posodabljati na daljavo, uporabnik pa ima po novem možnost, da avto lahko odklepa in zaklepa z digitalnim ključem (trenutno le s telefoni Samsung, Apple in Google Pixel). Ta funkcija je povezana s sistemom Bluelink, ki omogoča priročno souporabo avtomobila z do 15 ključi, vsak s prilagodljivimi omejitvami, vključujoč zaklepanje/odklepanje, vožnjo in parkiranje. Kot povedo pri Hyundaiju, aplikacijo Bluelink ob nakupu aktivirajo skoraj vsi kupci, aktivno pa jo vsakodnevno uporablja le polovica.

Motorizacija ostaja bolj ali manj enaka. Na voljo sta dizelska 1,6-litrska motorja CRDi ​s 85 in 100 kW moči, kot že omenjeno, bo največ zanimanja za 1,6-litrski motor T-GDi ​s 118 kilovati (na voljo tudi z 48-voltno elektrifikacijo), ki ga je možno kombinirati s štirikolesnim pogonom. Ponudbo sestavljata še hibridni in priključno hibridni pogon s 158 in 185 kW moči, ki sta prav tako povezana s pogonom na vsa štiri kolesa. Po novem je različico PHEV možno kombinirati tudi z dvokolesnim pogonom, ki je cenejša za dva tisočaka.

Hyundaijev tucson je v primerjavi s predhodnikom za dva tisoč evrov dražji, a ima zato tudi več serijske opreme. Redna cena se začne pri 30 tisočakih, ki jo trgovec pospremi s primernim popustom, medtem ko doplačilo za izvedbo N-Line znaša 1900 oziroma 2850 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta