Vse več mladim diagnosticirajo to smrtonosno obliko raka, strokovnjaki zaskrbljujočega trenda ne znajo pojasniti

A.L.
04.10.2024 10:58

Zdravniki menijo, da je pomemben dejavnik, ki lahko vpliva na razvoj te vrste raka, tudi prehrana, kljub temu pa podrobnosti o tem za zdaj ne poznajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Po velikem porastu števila mladih, ki zbolevajo za rakom na želodcu, znanstveniki zdaj raziskujejo vzroke za to bolezen. Čeprav število primerov raka na želodcu med starejšimi upada, se je zadnja leta pri mlajših od 50 let povečalo za dva odstotka letno. Tuji mediji poročajo, da skrb vzbuja predvsem dejstvo, da je pri kar polovici teh primerov rak že napredoval, kar pomeni skoraj gotovo smrt. Preživetje pri tej vrsti raka je namreč le štiriodstotno.

Zdravniki so zato zdaj sprožili novo študijo, da bi ugotovili, ali je lahko za porast bolezni kriva bakterija Helicobacter pylori, ki povzroča tudi želodčne razjede. Če se izkaže, da to drži, obstaja možnost, da bolnikom z visokim tveganjem ponudijo antibiotik za preprečevanje razvoja raka.

Bo odgovore dala nova raziskava?

Helicobacter pylori je vrsta bakterije, ki jo ima v želodcu 40 odstotkov ljudi. V 80 do 90 odstotkih primerov se simptomi ne pojavijo, kljub temu pa v določenih primerih lahko povzroči želodčne razjede, prebavne motnje, napenjanje ali slabost. H. pylori je mogoče odkriti s krvnim testom in iz izdihanega zraka ali blata, zdravi pa se z antibiotiki in drugimi zdravili. Dejavnika, ki lahko povečata tveganje za bakterijo, sta tudi kajenje in prehrana.

Jessica Sheth Bhutada, onkologinja v otroški bolnišnici Los Angeles, je bila del ekipe, ki je prva opazila povečanje števila mlajših bolnikov z rakom na želodcu. Kot je povedala, strokovnjaki ne poznajo pravega razloga za to. "To je svetovni fenomen. Literature, ki bi pojasnila ta zaskrbljujoči trend, ni," je dejala in dodala, da je njihov cilj zdaj ugotoviti, zakaj mlajši ljudje zbolevajo za rakom na želodcu, in predvsem, kako ga prej odkriti ali celo preprečiti.

Poleg povečanja števila bolnikov, mlajših od 50 let, se je v istem obdobju povečala tudi umrljivost zaradi raka želodca pri ljudeh v 30-ih in 40-ih letih.

Zdravniki menijo, da je pomemben dejavnik, ki lahko vpliva na razvoj raka želodca, tudi prehrana, kljub temu pa podrobnosti o tem za zdaj ne poznajo. Nove odgovore bi lahko dala raziskava, ki se trenutno izvaja, zaključena pa bo v nekaj mesecih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta