Kuhinja v skandinavskem slogu spaja lepoto in funkcionalnost

Ba. V.
05.10.2024 06:00

Kateri elementi so značilni za priljubljeni slog opremljanja?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svetle barve, jasne konture in veliko naravne svetlobe so značilni za kuhinje v skandinavskem slogu.
Djd/küchentreff

Vse od tridesetih let 20. stoletja je skandinavski slog bivanja sinonim za funkcionalno lepoto in je danes ena najbolj priljubljenih oblik opremljanja domov. Zanj so značilne jasne linije, svetle barvne palete in uporaba naravnih materialov. Skandinavski slog je še posebno učinkovit v kuhinji, ker ustvarja mirno, organizirano in vabljivo vzdušje, ki učinkuje hkrati moderno in brezčasno. In kateri so tisti elementi, ki v kuhinjo vnesejo nordijski pridih?

1. Barve in materiali

V kuhinji v skandinavskem slogu običajno prevladujejo svetle barve, kot so bela, nežno siva in pastelni toni. To barvno shemo dopolnjujejo naravni materiali, kot je les, ki se pogosto uporablja za pulte, omare in tla. V prostor vnese toplino in teksturo ter ustvari nežen kontrast sicer hladnim tonom.

2. Funkcionalno pohištvo

Skandinavsko pohištvo odlikujeta funkcionalnost in preprost dizajn. V kuhinji to pomeni, da so omare in police zasnovane tako, da zagotavljajo največ prostora za shranjevanje, ne da bi bili elementi videti natrpani. Pogosto najdete odprte police, ki niso le uporabne, ampak kar vabijo k razstavljanju lepih kuhinjskih pripomočkov. 

3. Naravna svetloba

Skandinavski slog poudarja pomen naravne svetlobe. Za to so kot nalašč velika okna v kuhinji, ki prostor preplavijo s svetlobo in omogočajo pogled navzven. Prozorne zavese ali senčila v svetlih barvah dajo tudi manjšim oknom skandinavski pridih.

4. Minimalistična dekoracija

Idealni so preprosti, a elegantni elementi, uporabljeni po načelu Manj je več – na primer elegantna ura, nekaj dobro izbranih umetnin ali kuhinjski pripomočki, kot je čudovita deska za rezanje ali posebne posodice za sol in poper.

5. Trajnost

Pomembna lastnost skandinavskega sloga je tudi zavezanost trajnosti, torej izbira okolju prijaznih materialov in naprav, ki poudarjajo energijsko učinkovitost in trajnost. Številni skandinavski proizvajalci ponujajo izdelke, ki so proizvedeni etično in zmanjšujejo vpliv na okolje. Tako se kuhinja spremeni v pravi prostor za dobro počutje, ki obogati vsakodnevno življenje z dizajnom in učinkovitostjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta