Oliverja je v Mariboru prvič poslušalo pet ljudi

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
05.08.2018 03:38

Za pevcem Cesarice in Vjeruj u ljubav iskreno žalujejo tudi Slovenci, čeprav se ob davnih začetkih ni zdelo, da bi lahko zbrisal meje in lestvice temperamentov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z ženo Vesno in najstarejšim sinom leta 1979
Oliver Dragojević: "Zakaj bi svojo dušo razgaljal v medijih?"
Andrej Petelinšek

Desetletja govorim o sebi, vse sem že povedal, vse o meni veste, je rekel, ko so ga vprašali, zakaj pogosteje ne daje intervjujev. "Tistega, kar čutim in razmišljam, kar je samo moje, tako in tako ne bom nikomur razlagal. Zakaj bi svojo dušo razgaljal v medijih," je razložil. Tudi statusa legende za časa življenja ni hotel sprejeti. "Legende so ljudje, ko odidejo." Trpko, a resnično: Oliver Dragojević je zdaj postal legenda.

V mariborski dvorani Tabor novembra 2014
Igor Napast
Oliverjeva znamenita očala (na posnetku iz leta 1979 skupaj z ženo in sinom)
Arhiv Večera

Začel je z veliko tremo

Začel je leta 1967 na Splitskem festivalu. "Tisto leto, ko sem pel Runjićevo skladbo Picaferaj, mi je bilo najtežje. Bil sem debitant, ne samo na splitskem festivalu zabavne glasbe, ampak v festivalskem svetu nasploh," je razlagal za naš tednik 7D leta 1979. "Imel sem tako tremo, da sem melodijo, s katero bi lahko bolj izkušen pevec zagotovo osvojil največ glasov občinstva in strokovne žirije, milo rečeno, dobesedno uničil. Po festivalu me je bilo Runjiću sram pogledati v oči. Toda izkazal se je, tolažil me je, naj ne bom žalosten, da bodo za naju še prišli dnevi. Po tistem sem z domače scene izginil, pel sem v Nemčiji. Vse do nove ponudbe za Splitski festival, ko so mi ponudili pesem Ča če mi Copacabana." S to Trumbićevo pesmijo je v Splitu leta 1974 zmagal, a se mu je avtor pesmi zdel človek, ki bi mu stal na strani samo, ko bi bil uspešen, zato se je vrnil k Zdenku Runjiću, s katerim sta ustvarila večino njegovih velikih pesmi. "Zaklel sem se, da ne bom nikoli zavrnil niti ene njegove skladbe. Kako bi jih tudi ne pel, če jih ljudje radi poslušajo," je pravil.

Na ladji je bil najraje.
Arhiv Večera

Uspeh ga ni spremenil

Ko je uspel, se ni spremenil, zmerom je bil pripravljen na šalo, pogovor z znanci in neznanci. "Zakaj naj bi se spremenil?! Zahvaljujoč dobrim honorarjem lahko sicer spremenim garderobo, zamenjam avtomobil ali stanovanje. Kdor zaradi nekakšnega uspeha dvigne nos, tega zagotovo ne dela zaradi uspeha, ampak je to, verjemite mi, v njem že dolgo tlelo. Ni zaman pregovor: volk dlako menja, čudi nikoli."
Oholo obnašanje mu nikoli ni bilo všeč, rekel je, da je zmerom bežal pred njim kot pred kugo. Z leti so mu zdravniki odsvetovali stres. "Ni petje stres, ampak način življenja, ki ga spremlja. Ljudem se je treba posvetiti tudi po koncertu - in mi, pevci, delamo večinoma ponoči, to je naporno, stresno."
V pogovoru o zdravju je sebi seveda zaželel veliko zdravja in lepih pesmi, a nikoli ni pozabil na druge. Naj bodo zdravi in naj se že končno nehajo napetosti in izžene revščino.
Poleti 2003 je na ladji pri Veli Luki doživel lažjo možgansko kap. "Nekakšen kratek stik, alarm v glavi. Takrat sem rekel, da me je nekdo opozoril, da moram začeti živeti počasneje. Kap je bila mogoče račun za življenje, ki sem ga živel," je komentiral.
Potem je konjak, ki ga je rad pil, zamenjal z vodo, a kajenju se ni mogel odpovedati. "Malo več spim, to pa je tudi vse," je bila sprememba. "Vsega skupaj ne jemljem kot tragedijo, ampak kot del življenja. Ko sem se vrnil iz bolnišnice, sem šel na ladjo, morje mi je pravzaprav rešilo življenje."
Da ne upošteva nasvetov zdravnikov, so mu očitali, ko se je pojavil rak. "Kakšni zdravniki, prosim vas, to je tako kot pri mehanikih: ko greš prvič k njim, lahko greš vsak dan. No, resno: živim na način, ki v fizičnem smislu ni preveč naporen, a je stresen. V letu in pol sem dvakrat prenehal kaditi, a sem se zredil, med cigareto in preveč kilogrami sem izbral tobak. Ampak ne verjamem, da je bilo to odločilno za bolezen. So ljudje, ki umirajo od raka na pljučih, a si niso nikoli prižgali cigarete. Bolj sem prepričan, da so naše zdravstvene slabosti gensko zapisane."
Oliver Dragojević je zmerom stal z obema nogama na tleh, čeprav je pel o galebu, ki prinaša končno, ultimativno svobodo, katarzo ali vsaj prikliče solzo v oči. Na Hrvaškem in tudi pri nas so te dni mnogi zajokali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta