Mars, Lun, Venera ... Bi tudi Slovenija potrebovala odbor za imena?

Špela Dolinšek
19.05.2017 15:06

Nomen est omen ali ime zaznamuje, se glasi latinski izrek. V Sloveniji se zadnja leta trudimo, da bi bila imena čim bolj unikatna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V zadnjem letu se je seznam različnih imen prebivalcev namreč povečal za kar 790 in je v začetku lanskega leta znašal kar 53.759 imen. Še več pa je unikatnih priimkov, ki jih je bilo lani kar 113.531, pri čemer jih je več kot polovico (58 odstotkov) nosila le ena oseba. Večinoma so za to zaslužne poročene ženske, ki se odločijo za dva priimka.
Včasih želeli, da otroci ne bi izstopali, danes je to največji strah
Laura Wattenberg, lastnica spletne strani Baby Name Wizard o trendih imen pravi: “Menim, da so se starši v preteklosti raje odločali za neizstopajoča imena, v zadnjih 20 letih pa je vsa pozornost na tem, da bi bilo ime čim bolj unikatno. Starši se zelo obremenjujejo s tem, da bi bil njihov otrok navaden. Želijo, da je poseben.” Za željo po drugačnosti bi lahko krivili tudi dejstvo, da je potrebnih le nekaj klikov in starši vidijo, ali kdo že ima enako ime, kot bi ga želeli dati svojemu otroku.

Kako pogosto pa je vaše ime?

Vpogled v statistiko imen v Sloveniji, ki jo vodi SURS (Statistični urad republike Slovenije) kaže, da je najpogostejše moško ime pri nas Franc, sledita mu Janez in Ivan. Francov imamo kar 25.083, najpogostejše žensko ime pa je Marija, ki jih je kar 58.698, torej več kot dvakrat več kot Francov. Sledita ji Ana in Maja. Starši od leta 1920 najpogostejši imeni sicer izbirajo vse manj, vendar je v zadnjih nekaj letih ime Marija spet zraslo za nekaj odstotkov. Pogosto je tudi v kombinaciji z imenom Ana.
Vendarle pa se mlade družine raje odločajo za modernejša imena. V zadnjem desetletju kraljujeta imeni Luka in Eva, sledita jima Jan in Nika, vse več pa je tudi imen, ki se prej niso pojavljala na naših tleh. Takšna so recimo Tian, Mai in Žan Luka za dečke in Kiara, Tanaja in Erin za deklice. Imena, ki so bila priljubljena pred letom 1991, a se po njem več ne pojavljajo, so Vilko, Radivoj in Dragoljub ter Hilda, Leopoldina in Božica.
Med priimki je najpogostejši Novak, ki je pogost tudi v Podravski regiji. Izhaja iz besede novinec in je včasih predstavljal moškega, ki je bil določen za vojaško službo. Lahko je pa tudi poklicno ime za človeka, ki je s sekanjem in požiganjem ustvarjal nove površine za oblikovanje – novino. Priimku Novak na lestvici priljubljenih sledita še Kovačič in Božič.

Zgodovina imen na slovenskih tleh

V predkrščanski tradiciji je veljalo pravilo, da ima otrok star manj kot 7 do 10 let dodatno, nadomestno ime, ki naj bi ga ščitilo pred slabimi silami, ki so jih krivili za visoko smrtnost novorojenčkov v tistem obdobju. Otrok, ki je preživel 7 do 10 let, je dokazal, da je vreden in si je tako prislužil odrasli status in novo ime, ki ga je pridobil z ritualom prvega striženja.
Drugi zgodovinski prelom se je pripetil v času tridentinskega koncila (1545 - 1563), ko je bilo določeno, da mora imeti vsak katolik krščansko ime in ne več domorodno.
Še danes je pri nas mogoče opaziti velik vpliv vere na imena otrok. Večina pogostih imen izvira ravno iz nje. To so na primer Marija, Ana, Andrej, Peter, Barbara, David...
Iz tistega obdobja izvira tudi veliko dvojnih imen, ki so bila prvotno namenjena ločevanju takrat velikega števila novorojenih Marij. Sestavljena imena so vse bolj priljubljena tudi danes, le da so razlogi drugačni. Dvojna imena namreč prinesejo še večjo unikatnost imena.

Imena konec 20 stoletja

V sedemdesetih letih so priljubljena imena Marija, Ana, Jože in Franc zamenjale Nataše, Mateje, Boštjani in Andreji. Krajša imena so se prvič pojavila v osemdesetih, a so jih najprej prejemala samo dekleta. Na lestvicah so se pojavile Maje in Nine, med tem, ko so bila za fantke še vedno pogosta daljša imena kot sta Matej in Marko. Fantovska imena so se skrajšala šele v devetdesetih, ko so bila najpogostejša imena Luka, Rok, Anja in Nina. Ponovno pa je priljubljenost zrasla imenu Ana. Po letu 2000 so se imena še skrajšala. Najpogostejše fantovsko ime je postalo Luka, ki kraljuje še zdaj, ter Eva za deklice. Druga priljubljena imena so Jan, Nejc, Žan, Nik, Sara, Ana...

Naravni pojavi inspiracija za imena

V zadnjem obdobju nosi vse več otrok imena, ki predstavljajo naravne pojave, telesa in podobno. Tako ime je na primer Svit, ki se je prvič pojavilo v devetdesetih letih, a je to ime takrat nosilo le 9 otrok. V naslednjem desetletju je število zraslo na 32, od leta 2001 pa je v Sloveniji kar 634 Svitov. Podobno je z imeni Zarja, Luna, Mars, Lun in Venera.

Na Islandiji odbor za izbiro imen

Na Islandiji so se odločili za poseben odbor, ki se ukvarja s sprejemanjem novih imen. Ustvarili so ga leta 1991, njegov glavni cilj pa je poskrbeti, da so imena otrok primerna za integracijo v jezik in kulturo. Ime, ki ga še ni na seznamu dovoljenih imen, mora biti najprej posredovano odboru, ki nato na podlagi tega, ali je kompatibilno z islandsko tradicijo in verjetnostjo, da bo poželo posmeh, odloči, ali se ga otroku lahko podeli. Pa smo spet pri tem... Nomen est omen.

Se pri nas lahko imenuješ kakorkoli želiš?

Pri nas imen ne ureja odbor in tudi v zakonu o osebnem imenu ni zapisanih imen, ki so prepovedana. Vseeno pa se ne moremo poimenovati v karkoli. Zaradi varovanja koristi otroka zakon pravi, da mora osebno ime državljanu zagotavljati identiteto in varovati njegovo osebnost in dostojanstvo. Pravica do svobodne izbire imena se sme omejiti le, če je to nujno na zavarovanje javne varnosti, morale ali pravic in svoboščin drugih ljudi. V tem primeru pristojni organ na to opozori starše, ki morajo v roku 15. dneh otroku zamenjati ime. Če se to ne zgodi, o tem obvestijo pristojni center za socialno delo, ki ukrepa dalje.

Kako pa je s spremembo imena?

Če s svojim imenom niste zadovoljni, ga lahko spremenite kolikokrat želite. S procesom spremembe imena lahko začnete kar sami, z izpolnjenjem vloge za spremembo osebnega imena polnoletne osebe, ki se nahaja na spletni strani Ministrstva za javno upravo. Za vlogo boste potrebovali le potrdilo o nekaznovanju, ki ga izdaja Ministrstvo za pravosodje in potrdilo, da niste v nikakršnem kazenskem postopku, ki ga izdaja pristojno sodišče. Enako, kot svojega otroka ne morete poimenovati Jezus Kristus, Banka Slovenije ali Pes Fido, kot je vlada navedla v predlogu zakona o osebnem imenu, tudi sami sebe ne morete preimenovati v kaj takšnega.
Prva sprememba imena vas bo stala 54,40 evrov, vsaka nadaljna pa 108,80 evrov. Izberite torej previdno!

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta