Kaj je prehransko dopolnilo oz. dopolnilna krmna mešanica?

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
04.10.2023 00:00

Dopolnilna krmna mešanica je namenjena izboljšanju hranilne vrednosti prehrane ali zagotavljanju posebnih vitaminov in dodatkov za živali, za katere je bilo ugotovljeno, da jih v telesu primanjkuje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Lahko vključujejo nekatera ali vsa bistvena hranila (beljakovine, aminokisline, maščobne kisline, ogljikove hidrate, vlaknine, vitamine in minerale) ter tudi posebna hranila, za katera je znanost ugotovila, da so koristna za:

  • krepitev splošnega zdravja
  • zagotavljanje podpore imunskemu sistemu
  • zmanjšanje tveganja za bolezni in starostna stanja
  • izboljšanje učinkovitosti delovanja organizma kot celote
  • za podporo procesom zdravljenja v času bolezenskih stanj.

Da bi izboljšali hranilno vrednost prehrane je logično, da mora biti manjša količina dodatka bolj kakovostna in bolj hranilna kot večji del prehrane. Da bi to dosegli, morajo učinkoviti dodatki imeti naslednja tri ključna načela.

Popolnost – pomeni, da vsebuje 100% vseh bistvenih hranil

Koncentrirano - pomeni, da lahko majhna količina dejansko nadomesti velik del prehrane živali

Uravnoteženo – pomeni, da bo olajšalo optimalno absorpcijo in uporabo vseh hranil.

Vrste dopolnil k hrani za živali

Vitamini

Vitamini so organske spojine, ki jih pes in mačka potrebujeta kot vitalno hranilo v omejenih količinah. Večinoma naši hišni ljubljenčki ne sintetizirajo vitaminov, zato morajo priti iz prehrane. Vsebnost vitaminov je lahko ogrožena, če je hrana prekuhana, predelana ali nepravilno shranjena. Telo potrebuje vitamine za podporo svojih osnovnih biokemičnih funkcij, pomanjkljivosti pa s časoma lahko privedejo do bolezenskih stanj. Vitamini so vodotopni ali topni v maščobah. Vodotopni vitamini se raztopijo v vodi in hitro prehajajo skozi telo, kar pomeni, da jih telo potrebuje redno. Vitamini, topni v vodi, vključujejo vitamine B-kompleksa in vitamin C. Vitamini, topni v maščobah, so shranjeni v maščobnem tkivu telesa, kar pomeni, da ostanejo v telesu dlje. Vitamini, topni v maščobah, vključujejo vitamine A, D, E in K. Določena je bila najmanjša količina vitaminov, ki jih potrebujeta pes in mačka. Te številke lahko uporabimo kot smernice, vendar imajo lahko posamezni psi in mačke različne potrebe glede na spol, starost, stopnjo aktivnosti, reproduktivno stanje in zdravstveno stanje. Vitamini so lahko naravni ali sintetični. Naravni vitamini se pridobivajo iz virov hrane, sintetični vitamini pa se formulirajo v laboratorijskih procesih. Pokazalo se je, da naravni vitamin E pes in mačka nekoliko bolj absorbirata kot sintetična različica, čeprav pri vseh drugih vitaminih ni bilo opaziti bistvene razlike v absorpciji.

Minerali so kemični elementi, ki jih zahtevajo vsi živi organizmi. Še enkrat, naši hišni ljubljenčki morajo dobiti te kemične elemente iz hrane, ki jo jedo. So mikrohranila, ki so prisotna v vseh živilih in so bistvena za pravilno delovanje telesa. Celice potrebujejo minerale kot del svoje osnovne sestave in kemičnega ravnovesja. Minerali so lahko makrominerali, ki jih telo uporablja v večjih količinah, ali minerali v sledovih, ki jih telo uporablja v trenutku. Makrominerali vključujejo natrij, kalij, kalcij, magnezij in fosfor. Minerali v sledovih vključujejo železo, cink, selen, jod, krom, baker, mangan in druge. Dodatne minerale je treba zagotoviti v kelirani obliki, v kateri so vezani na beljakovine, da se izboljša njihova absorpcija v telesu.

Zelišča

Veliko zelišč se že stoletja uporablja za olajšanje prehranskih in nutracevtičnih odzivov pri človeku in živalih. Zelišča lahko dopolnijo prehrano, da pomagajo pri splošnem zdravju ali pomagajo pri posebnih pogojih.

Aminokisline so biološko pomembne organske spojine. Esencialnih aminokislin pes ali mačka ne moreta sama proizvesti in jih je treba dodati iz visoko kakovostnih virov beljakovin. Nekatere aminokisline proizvaja telo iz esencialnih aminokislin ali z normalno razgradnjo porabljenih beljakovin.

Esencialne maščobne kisline

Esencialne maščobne kisline so nujne za dobro zdravstveno kondicijo organizma, saj sodelujejo v številnih različnih bioloških procesih. Naj samo spomnimo na Omega 3 in Omega 6….

Druga posebna hranila, za katera je bilo dokazano, da imajo posebne koristi za zdravje, vključujejo antioksidante, prebiotike, probiotike, prebavne encime, kolagen, fosfolipide, trigliceride srednjih verig, glukopolisaharide, fitohranila in druge.

Glede na povprečne prehranske potrebe in razširjenost določenih zdravstvenih stanj pri psih in mačkah, lahko nekatere osnovne smernice predstavljajo osnovo za učinkovito uporabo prehranskih dopolnil. Najprej se priporoča visokokakovosten multivitaminski in mineralni dodatek širokega spektra. Ta bi moral vključevati vitamine B-kompleksa B6, B12 in folno kislino, ki lahko pomagajo pri preprečevanju bolezni srca, ter minerala cink in baker, ki pomagata pri dvigu imunosti.

Poleg tega lahko dodamo antioksidante, saj imajo več pozitivnih učinkov na telo, kot so upočasnitev procesa staranja, zmanjšanje tveganja za nastanek raka in bolezni srca ter zmanjšanje tveganja bolezni in okužb s podporo imunskemu sistemu.

Priporočljive so tudi esencialne maščobne kisline, zlasti omega-3, saj so vključene v številne pomembne procese v telesu, vključno z delovanjem možganov.

Ko so podprte osnovne prehranske potrebe, se lahko uporabijo dodatki za ciljanje na posebne potrebe in zdravstvene razmere psa in mačke ter podpirajo naravno sposobnost zdravljenja telesa z zagotavljanjem optimalnih količin hranil.

Priporočamo, da se vedno posvetujete z veterinarjem in pa, saj veste, manj je več in naj bo kvalitetno in podprto z raziskavami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.