Prosti čas

(FOTO) Magično lepo! To evropsko mesto za malo denarja nudi največ in ljudje se povsem zaljubijo

D.Ži
24.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Iščete ugoden mestni oddih na stari celini? Mesto Granada na jugu Španije je morda vaša najboljša izbira. Cena igra pri mnogih pomembno vlogo pri izbiri destinacije. Da bi popotnikom olajšali odločanje, so na portalu Omio izbrali najboljše evropske destinacije za tiste z nizkim proračunom.

Profimedia

Spletno mesto za primerjavo potovanj je izbralo 100 najbolj priljubljenih popotniških destinacij v Belgiji, Nemčiji, Franciji, Italiji, na Nizozemskem, v Avstriji, Švici in Španiji. Nato so mesta razvrstili glede na število brezplačnih znamenitosti, dostopnost lokalnega prevoza ter cene hrane in pijače. Upoštevani so bili tudi stroški ogleda mesta in število javnih pitnikov.

Profimedia

Andaluzijsko mesto Granada nudi na desetine brezplačnih dejavnosti – natančneje 112. Med njimi je deset brezplačnih muzejev. Omio je ugotovil, da so ogledi Granade med najcenejšimi v Evropi in v povprečju stanejo 6 evrov. Tudi večerni izhod v mesto je cenovno ugoden, s številnimi bari in nočnimi klubi, kjer pivo stane nekaj več kot 2 evra.

Profimedia

Raziskava je tudi razkrila, da ima Granada 1011 brezplačnih dostopnih točk Wi-Fi (manj pomembno za popotnike iz EU) in 143 javnih pitnikov. Redna avtobusna vozovnica je ena najcenejših v Evropi in znaša 1,40 evra, tako da tudi tam ne boste zapravili preveč.

Profimedia

Kompleks palače Alhambra je glavna znamenitost Granade. Spektakularna mavrska trdnjava je bila prvotno zgrajena kot zidana citadela, nato pa je postala razkošna rezidenca nasridskih emirjev. Več ur lahko občudujete razkošno islamsko arhitekturo in čudovite podkvaste oboke nasridskih palač ter eksplozijo barv na vrtu, polnem cvetja.

Profimedia

Druga najpomembnejša zgodovinska znamenitost Granade je katedrala, impozantna zgradba gotske, renesančne in baročne arhitekture, ki so jo gradili več kot 180 let. Ostala je nedokončana, ker sta bila prvotno za pročelje predvidena dva stolpa, od katerih je bil le eden zgrajen na pol. 

Profimedia

Zvečer je dobra ideja sprehod skozi četrt Albaicín, najstarejšo v Granadi. V labirintu vijugastih ulic se vrstijo belo prepleskane hiše, hribovito območje pa ponuja čudovit razgled na Alhambro. To območje je odličen kraj za postanek v več cenovno ugodnih tapas barih, kjer boste uživali ob pijači in dobri hrani.

Profimedia

Kot drugo najbolj dostopno destinacijo v Evropi je Omio po zgoraj navedenih kriterijih uvrstil belgijski Bruges. Osupljivo srednjeveško središče ima 24 brezplačnih zanimivosti za ogled in poceni oglede. Ima tudi šest brezplačnih muzejev.

Profimedia

Presenetljivo so Benetke končale na tretjem mestu. Čeprav so cene previsoke, očitno obstaja način, da mesto obiščete, ne da bi porabili veliko denarja. Številne znamenitosti Benetk so brezplačne, vključno s Trgom sv. Marka, Mostom vzdihljajev in mostom Rialto. Tam je tudi 22 muzejev brez vstopnine in 186 javnih vodnjakov.

Profimedia

Po raziskavi je najdražje evropsko mesto Lozana, ki ponuja le 24 brezplačnih dejavnosti in en sam brezplačen muzej. Tudi hrana in pijača nista poceni, tako da boste za pivo odšteli 8 evrov. Drugo in tretje mesto med najdražjimi sta zasedli še dve švicarski mesti – Bern in Winterthur.

Profimedia
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?