Doživite lunino pokrajino Istre na edinstveni sprehajalni poti

V občini Sveta Nedelja vabijo obiskovalce, naj se jim naslednji konec tedna, 28. in 29. septembra, pridružijo na brezplačnih pohodih po edinstvenih Šumberskih sipinah in po slikoviti Boksitni progi na trasi nekdanje železnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
TZO Sveta Nedelja

Le nekaj kilometrov od morja se v vzhodni Istri odpira čarobna pokrajina, kjer se morska modrina staplja z zelenjem zgledno obdelanega vinorodnega območja. V občini Sveta Nedelja v zaledju mesta Labin, na planoti nad reko Rašo, se prebivalci večinoma ukvarjajo z rejo drobnice in poljedelstvom, pri katerem ima osrednjo vlogo vinogradništvo. Kozji in ovčji sir ter vrhunski teran, ki so ga tukaj pridelovali že v 17. stoletju in ga je v Slavi vojvodine Kranjske omenil celo Valvasor, pa so dobra podlaga za turizem.

Ta postaja v zadnjih letih vedno pomembnejša gospodarska panoga občine Sveta Nedelja, poleg okusne in raznolike gastronomske ponudbe pa obiskovalce pritegnejo številne druge dejavnosti. Vrhunsko lokalno kapljico je mogoče degustirati pri petih lokalnih vinarjih: Fuhtar, Romeo, Matiška, Kos in De Fredi.

TZO Sveta Nedelja

Vse, ki bi želeli doživeti čare jeseni v notranjosti Istre, organizatorji iz Svete Nedelje vabijo na dva brezplačna vodena pohoda:

• po poti Šumberske sipine (10 km) v soboto, 28. septembra

• po Boksitni progi (7 km) v nedeljo, 29. septembra.

Obljubljajo tudi postaje z okrepčili, za vreme pa upajo, da bo na ta dan pokazalo svoj najlepši obraz.

Kolesarske in pohodniške poti

V jeseni je denimo idealen čas za raziskovanje tamkajšnjih kolesarskih in pohodniških poti, ki ponujajo čudovite razglede daleč po okolici. Na njih lahko raziskujete posamezna naselja v občini in odkrivate razloge, zakaj so nekdanji plemiči tukaj postavljali svoje počitniške dvorce.

  • Pohodniška pot Staza kalića i bukalete povezuje bogato istrsko vinogradniško sceno, slikovite vinograde, lokve (kaliće), pomembne za ohranjanje sladkovodnih rastlinskih in živalskih vrst, ter tradicionalno kulinariko.
  • Kolesarska pot Staza plemića i kalića se začne v središču Nedešćine in vodi proti zaselkoma Jurazini in Eržišće, kjer je prav tako ohranjenih nekaj lokev, ki pričajo o varovanju lokalne kulture istrskih krajev.
  • Kolesarska pot Tragom rudara i kamenih skulptura je posvečena spominu na rudarsko stavko v Istri leta 1921, v kateri so rudarji zahtevali izboljšanje delovnih in življenjskih razmer. Začne se v Nedešćini in vodi proti naselju Štrmac, ki je nastalo konec 19. stoletja za potrebe rudnika.
  • Kolesarska pot Staza svetog Martina/Baronova staza, ki se začne prav v naselju Sveti Martin, je zasnovana med vinogradi na značilni istrski rdeči zemlji (terra rossa) in posveča pozornost plemenitenju starih sort trte in ohranjanju tradicionalne istrske kapljice.

Potrebujete še več razlogov, zakaj jeseni s kolesom raziskovati to območje?

Namesto proge sprehajalna pot

Eno večjih naselij v občini Sveta Nedelja je Šumber, ki je dobil ime po nekdanjih lastnikih tukajšnjih posesti, družini Schönberg. Ta se je leta 1260 naselila v srednjeveški utrdbi, zgrajeni na mestu prazgodovinskega gradišča. V 20. letih preteklega stoletja se je v okolici Šumberja začelo izkopavanje boksitove rude, proti obali pa so jo tovorili po ozkotirni železnici Šumber-Plomin-Porat, zgrajeni leta 1925. Od proge danes ni ostalo skoraj nič, so pa slikovit teren izkoristili turistični delavci za oblikovanje sprehajalne poti, imenovane Boksitna proga.

TZO Sveta Nedelja

Farma srečnih živali

V neposredni bližini proge stoji Farma Drijade, na kateri Hela Liverić redi 250 koz, dve kravi, dva konja, oslico in vietnamskega pujska. Hela je pred leti pustila službo medicinske sestre in se preselila na kmetijo, ki jo je podedovala po babici in dedku. Posebnost kmetije je v tem, da lastnica pozna vse živali po imenu in značaju, predvsem pa želi, da bi živele čim srečneje. Obisk kmetije je treba najaviti, priporočljiv je za vse generacije, zagotovo pa se srečanja z živalmi najbolj razveselijo otroci.

TZO Sveta Nedelja
TZO Sveta Nedelja

Šumberske sipine kot površina meseca

Kraška zemlja v okolici proge je pripomogla k zanimivemu pojavu, ki ga domačini imenujejo Šumberske dine oziroma sipine. Na pokrajini, podobni površini meseca, nastaja še ena sprehajalna pot, odprta bo jeseni. Že zdaj pa lahko obiskovalci doživijo Istro povsem drugače: turistični ponudnik Corte Alba je sinonim za doživetja na prostem, saj ponuja adrenalinske vožnje s štirikolesniki oziroma buggyji ter jahanje po mirnih gozdnih poteh, in sicer tako za začetnike kot za izkušene jahače.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.