Obisk Črne gore: od luksuznih hotelov do turističnih kmetij

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
01.11.2019 06:04

Črna gora ne ponuja več le sonca in morja, vse leto vabi z doživetji v neokrnjeni naravi, a tudi luksuznih destinacij ji ne manjka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otok Sveti Štefan pri Budvi je namenjen petičnim turistom.
Shutterstock

Kot država partnerica na letošnjem Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju je Črna gora med drugim predstavila svojo turistično ponudbo. Z 2,2 milijona turistov in skoraj 13 milijoni prenočitev je bilo turistično leto 2018 v Črni gori rekordno, prvič so tudi presegli milijardo evrov prihodkov. Toda po besedah direktorice Nacionalne turistične organizacije Črne gore Željke Radak Kukavičić pričakujejo v letu 2019 še višje številke, strateški cilj črnogorskih turističnih delavcev pa je, da podaljšajo sezono na vse leto. “Dejstvo je, da ustvarimo veliko večino turističnih prihodkov v juniju, juliju in avgustu,” pravi Radakova, “toda v zadnjih nekaj letih vedno več gostov prihaja med marcem in junijem ter septembra in oktobra, torej v pred- in posezoni. V tem času prihajajo zlasti turisti iz Nemčije, Velike Britanije, Francije in Poljske, ki jih bolj zanimajo narava in izleti. Na vrhuncu sezone prevladujejo gosti iz Rusije.” Rast števila gostov je bila v letošnji predsezoni kar 18-odstotna, nekoliko je za tem zaostajala 10-odstotna rast števila prenočitev.

Kanjon Nevidio v osrednji Črni gori skriva številne naravne lepote.
Shutterstock

Majhna država velikih možnosti

Čeprav je ta sredozemska država s skoraj 300 kilometri jadranske obale dolgo privabljala večinoma turiste, željne sonca in morja, se ponudba, s tem pa tudi struktura gostov in njihova pričakovanja v zadnjih letih spreminjajo. Pet nacionalnih parkov na goratem severu države odpira številne možnosti za aktiven oddih, ki vključuje pohodništvo in kolesarjenje, raftanje, spuste s kajakom, kanjoning, jahanje. “Naša konkurenčna prednost pred drugimi destinacijami je, da na majhnem območju ponujamo zelo raznolika doživetja, v enem dnevu se lahko kopate v morju in obiščete katerega od nacionalnih parkov,” razlaga Željka Radak Kukavičić. Po njenih besedah je ta ponudba zanimiva tudi gostom iz Slovenije. Urejenih pohodniških in kolesarskih poti je skupno 2000 kilometrov, za aktivne zimske počitnice pa izboljšujejo tudi urejenost zimskošportnih središč. “Lani smo odprli novo smučišče Kolašin 1600, letos načrtujemo njegovo povezovanje s Kolašinom 1450, tako da bomo imeli v ponudbi več kot 40 kilometrov prog,” pojasnjuje sogovornica.

Od luksuznih hotelov do turističnih kmetij

Za goste, ki pridejo z letalom, je majhnost države vsekakor prednost: “Letališče v Podgorici je le uro oddaljeno od vseh obmorskih krajev. Ko bo naslednje leto v Črni gori odprta avtocesta, pa bo zgolj ena ura tudi do krajev na severu.” Za lažjo predstavo: medtem ko ima Slovenija površino 20.273 km2, ima Črna gora 13.812 km2. In ko že govorimo o raznolikosti geografsko majhnega območja, direktorica omeni tudi raznolikost v kategorijah ponudbe. Ta sega od luksuznih blagovnih znamk, kakršni sta denimo prestižni hotel Aman Resort na polotoku Sveti Štefan pa Ritz Carlton, ki bo odprl hotel v Hercegnovem, preko butičnih zasebnih hotelov do turističnih kmetij v zaledju. Skupno je v državi več kot 430 hotelov, več kot 50 odstotkov jih je po besedah Radakove v kategoriji štirih in petih zvezdic. Ob visoki kakovosti v vseh segmentih sogovornica poudarja, da so namestitvene kapacitete tudi cenovno ugodne. Čeprav morda vsak hotel ni ravno za vsak žep.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta