Nuša Lesar razkrila, da se že vse življenje sooča z motnjo, ki prizadene od 5 do 10 odstotkov svetovnega prebivalstva

D.Ži
02.10.2024 08:56

Že kar nekaj znanih je spregovorilo o soočanju z motnjo, ki je bolj pogosta, kot si mislimo. Med njimi je tudi voditeljica oddaje Svet na Kanalu A.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nuša Lesar pravi, da ji disleksija ne povzroča prevelikih težav.  
Rene Gomolj

Če ne bi bilo medijskih osebnosti, ki so skozi leta z javnostjo delile zgodbe o težavah, s katerimi se soočajo v zasebnem življenju in opravljanju svojega dela, bi številne teme ostale mnogo manj osvetljene. Ena takih je tudi disleksija. Da se z njo sooča, je razkrila Nuša Lesar, voditeljica, ki se je nedavno po porodniškem dopustu vrnila za pult oddaje Svet na Kanalu A. Pravi, da ji sicer ne povzroča večjih težav, se pa kdaj zaplete, ko gre za številke, piše Tocnoto.si. 

Gre za motnjo veščin branja in pisanja, s katero se po nekaterih ocenah sooča od 5 do 10 odstotkov ljudi na svetu. "Disleksija pomeni drugačnost v dojemanju zunanjega sveta in odzivanju nanj in nima nič opraviti z inteligentnostjo. Imamo jo lahko od rojstva (drobna lezija v možganih, ki nastane pri porodu), lahko teče iz roda v rod (primarna ali endogena disleksija) ali jo pridobimo po poškodbi glave (sekundarna disleksija)," pojasnjujejo na Inštitutu za disleksijo. In dodajajo: "Priznana stara opredelitev disleksije (ene od posebnih učnih drugačnosti) je osredotočena zgolj na možne težave z branjem, razumevanjem, pisanjem, črkovanjem itd., in ne opozarja na to, da disleksija ohranja ustvarjalno mišljenje, kakršnega smo do vstopa v šolo imeli prav vsi. Pri osebah z disleksijo se ta zmožnost ohrani skozi celo življenje, če le ne doživljajo prevelikega nerazumevanja okolja, prevelikega družbenega pritiska."

No, s številkami se je Nuši zapletlo tudi te dni, saj je zamešala datume, kdaj bi morala voditi oddajo, namesto nje pa je vskočil sodelavec Gregor Trebušak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta