Kaj vse je Apple predstavil poleg težko pričakovanega novega iPhona 15

Gregor Grosman Gregor Grosman
12.09.2023 23:07

Novi iPhone ima odslej USB-C, kar bo omogočalo, da si uporabniki izposodijo polnilec Android naprav, med novostmi tudi pametna ura Watch Series 9.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi mož Appla Tim Cook v rokah drži novi iPhone 15 Pro 
Reuters

Apple je danes predstavil težko pričakovani iPhone 15. Razvili so različice iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro in 15 Pro Max. Izboljšali so kamero, mobilnik opremili z vmesnikom USB-C in integrirali Dynamic Island, lani predstavljeno novost, ki na vrhu zaslona spreminja obliko glede na potrebe uporabnika. S tem so upokojili temno zarezo v zaslonu, pod katero se je zadnjih nekaj let skrivala prednja kamera. Uporabili so OLED Super Retina zaslon, ki ima enkrat višjo svetilnost kot pri lanskem modelu iPhone 14.

Novi Apple iPhone 15 Pro 
Reuters

Navadni iPhone 15 ima 6,1 palčni zaslon, pri modelu 15 Plus je nekoliko večji in meri po diagonali 6,7 palca. Ohišje modelov 15 Max in 15 Pro Max je izdelano iz titana, zaradi česar naj bi bilo bolj vzdržljivo in lažje. Cena za osnovni model iPhone 15 znaša v ZDA 799 ameriških dolarjev, za različico iPhone 15 Pro Max z 256 Gb pomnilnika pa bodo kupci morali odšteti 1199 dolarjev. 

Reuters

Polnjenje mobilnika bo potekalo prek vmesnika USB-C. To pomeni, da si bodo lahko odslej uporabniki iPhona polnilec izposodili tudi od nekoga, ki uporablja Android naprave, kjer je USB-C že nekaj let standard. Apple se je tako uklonil zahtevam Evropske komisije, ki je v zakonu določila, da morajo elektronske naprave do leta 2024 podpirati polnjenje prek vmesnika USB-C. 

iPhone 15 Pro poganja Applov čip A17 Pro, ki je izdelan z 3 nanometrsko tehnologijo. Ima 19 milijonov tranzistorjev in 6 procesorskih jeder. Po navedbah proizvajalca je čip 10 odstotkov hitrejši kot, Neural Engine pa do dvakrat hitrejši od lanskega čipa. GPU, ki je bil prav tako izboljšan z novo 6-jedrno zasnovo, je do 20 odstotkov hitrejši od tistega na lanskem A16 Bionic.

EPA

Velike posodobitve pa je bila deležna kamera pri modelu iPhone 15 Pro Max. Proizvajalec je vgradil novo telefoto lečo ter tako zum povečal na 5x. Model iPhone Pro omogoča zgolj 3-kratni zum. Izboljšali so tudi nočni način fotografiranja. Osrednji senzor ima sedaj ločljivost 48 milijonov točk, s tem se Apple poslavlja od nekoliko zastarelega 12-megapikselnega. 12 milijonov točk senzor pa ohranja v telefoto načinu.   

Nova pametna ura Apple Watch Series 9 
EPA

Oblika Apple Watch Series 9 je enaka predhodnici, vendar zmogljivejša. Funkcije je mogoče upravljati tudi s pomočjo dvojnega klika po zaslonu. Potem je tu še Watch Ultra 2, premium različica pametne ure proizvajalca Apple, ki je bolj športna, ima nadgrajen procesor, daljšo avtonomijo (36 ur) in bolj napredno spremlja življenjske funkcije uporabnika. Namenjena je aktivnim uporabnikom: kolesarjem, potapljačem, pohodnikom. Funkcijo stranskega gumba je mogoče prilagoditi. 

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta