Eles – Siemens Energy: Strateško partnerstvo, ki orje ledino

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
21.10.2024 00:00

Družbi ELES in Siemens Energy začenjata skupen raziskovalni projekt, ki bo sektor elektroenergetike dvignil na višjo raven predvsem pa prispeval k bolj zeleni prihodnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Memorandum, ki ga je v imenu družbe ELES podpisal direktor, mag. Aleksander Mervar, tako resnično pomeni korak k bolj zeleni in trajnostni prihodnosti, ne samo za nas, ampak predvsem za naše zanamce.
Luka Pašič

Družba ELES z manj kot 600 zaposlenimi je s svojim dosedanjim delom prepričala Siemens Energy – globalno korporacijo s skoraj 100.000 zaposlenimi – da lahko nastopa kot enakovreden partner pri razvoju najsodobnejših digitalnih omrežnih tehnologij. Družbi tako začenjata skupen projekt, ki bo sektor elektroenergetike dvignil na povsem novo raven. Na globalni ravni.

Prihodnost, ki se je še včeraj zdela kot znanstvena fantastika, danes postaja resničnost. Družba ELES, slovenski operater kombiniranega prenosnega in distribucijskega omrežja, in korporacija Siemens Energy, vodilni svetovni proizvajalec energetske opreme in naprednih energetskih rešitev, sta podpisali Memorandum o sodelovanju (Memorandum of Understanding) ter sklenili strateško partnerstvo.

Ustvarjali bosta nov digitalni svet, ki se je še včeraj zdel povsem abstraktna ideja. Razvili bosta napredne rešitve na področju obogatene in navidezne resničnosti ter zasnovali robote za pregled razdelilnih transformatorskih postaj. Tudi daljnovodi in razdelilne transformatorske postaje postajajo bolj pametni in prilagojeni zahtevam današnjega časa.

Korak k bolj zeleni prihodnosti

Partnerja bosta namreč razvijala tudi napredne rešitve za senzorsko spremljanje visokonapetostnih daljnovodov in razdelilnih transformatorskih postaj ter ustvarjala digitalne dvojčke te energetske infrastrukture. Pregled visokonapetostnih daljnovodov bo odslej potekal z droni, s pomočjo naprednih analitičnih platform pa bodo v ELESU ocenjevali stanje teh daljnovodov ter določali problematične točke, bodisi poškodbe bodisi druge napake. Partnerja se bosta lotila ustvarjanja novih pametnih platform za zaznavanje in analitiko visokonapetostnih transformatorjev.

Družba ELES, slovenski operater kombiniranega prenosnega in distribucijskega omrežja, in korporacija Siemens Energy, vodilni svetovni proizvajalec energetske opreme in naprednih energetskih rešitev, sta podpisali Memorandum o sodelovanju (Memorandum of Understanding) ter sklenili strateško partnerstvo. 
Luka Pašič

Predvsem pa bosta ELES in Siemens Energy z razvojem naprednih rešitev občutno prispevala k zmanjševanju ogljičnega odtisa. Memorandum, ki ga je v imenu družbe ELES podpisal direktor, mag. Aleksander Mervar, tako resnično pomeni korak k bolj zeleni in trajnostni prihodnosti, ne samo za nas, ampak predvsem za naše zanamce. Mag. Aleksander Mervar je med drugim izpostavil, da bo Siemens Energy poleg z znanjem raziskovalne projekte podprl tudi s finančnimi sredstvi in svojimi tehnologijami.

Svetovna korporacija se je za sodelovanje s slovenskim operaterjem odločila predvsem zaradi uspehov in znanja, ki ga imajo v Elesovem Diagnostično-Analitskem Centru (DAC). Tak center je edinstven med sistemskimi operaterji v svetu. V njem razvijajo prav take napredne tehnološke in pametne rešitve, že nekaj časa upravljajo in operirajo z digitalnimi dvojčki, umetno inteligenco, obogateno resničnostjo in celo vrsto lastnih aplikacij za upravljanje daljnovodov, pa tudi denimo za nadzor vegetacije. Eles ima tako številna praktična znanja pri upravljanju omrežja in se z digitalizacijo ukvarja že več kot desetletje, partnerstvo s Siemens Energy pa mu bo omogočilo, da ta svoja znanja dvigne na višji nivo. Podobne platforme in digitalne rešitve bosta partnerja razvijala tudi v sklopu skupnega partnerstva ter snovala digitalne rešitve za obvladovanje elektroenergetskega omrežja prihodnosti, ki bo zaradi drugih in drugačnih virov proizvodnje ter drugačnega odjema povsem drugače zastavljeno kot danes. Zaradi vse večjega števila novih virov se bo namreč povečala tudi kompleksnost elektroenergetskega omrežja in edini način za obvladovanje tega bodo napredne digitalne rešitve. ELES in Siemens Energy bosta postavljala povsem nove modele sodelovanja  in standarde v elektroenergetskem sektorju.

Manjši partner, a enakovreden po doprinosu

DAC je vzpostavil in ga vodi dr. Uroš Kerin, ki je tudi pomočnik direktorja področja za upravljanje s sredstvi in projekti v družbi ELES. Je tudi ključni pobudnik in nosilec sodelovanja med Siemens Energy in Elesom, pri čemer sta podjetji z njegovo realizacijo naredili izjemno pomemben korak z dolgoročnim razvojnim potencialom. Ob podpisu Memoranduma s Siemens Energy je izpostavil, da slovenske inženirje že dolgo odlikuje izjemno strokovno znanje in sposobnost inovativnega reševanja kompleksnih znanstvenih in industrijskih izzivov. Prav ti dve vrlini sta jih nazadnje tudi povezali z globalno industrijo.

Dr. Uroš Kerin je ključni pobudnik in nosilec sodelovanja med Siemens Energy in Elesom, pri čemer sta podjetji z njegovo realizacijo naredili izjemno pomemben korak z dolgoročnim razvojnim potencialom. 
Luka Pašič

»To partnerstvo ni samo zavezanost tehnološkim inovacijam, temveč tudi zavezanost bolj trajnostni, odporni in digitalno opolnomočeni energetski prihodnosti. Digitalna preobrazba naše energetske infrastrukture ni možnost – je nuja in podpis Memoranduma simbolizira skupno ambicijo, da speljemo to spremembo,« je dejal. »Še zlasti sem ponosen, da je družba ELES z manj kot 600 zaposlenimi s strani družbe Siemens Energy – globalnega vodje s skoraj 100.000 zaposlenimi – prepoznana kot enakovreden in cenjen partner pri razvoju najsodobnejših digitalnih omrežnih tehnologij,« je poudaril. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.