V Sovjaku pri Svetem Juriju ob Ščavnici bodo spet kukli jabolka

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
03.10.2024 00:00

Turistično društvo Sv. Jurij ob Ščavnici bo to nedeljo, 6. oktobra, pripravilo tradicionalno kulturno-etnološko prireditev. Koliko jabolk bodo "skučili" in kaj dobili?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako so nekdaj prešali jabolka. 
Arhiv TD Sv. Jurij Pri Ščavnici

"Tradicija nam veliko pomeni, zato jo poskušamo negovati in z njo seznanjati ne le lokalnega prebivalstva, ampak tudi obiskovalce od drugod," pojasni Jasna Tomažin, predsednica Turističnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici, ob povabilu na kulturno-etnološki dogodek, ki bo to nedeljo, 6. oktobra, potekal v vasi Sovjak pri Sv. Juriju ob Ščavnici.

Na prireditvi bo poudarek na tradicionalnem "kučenju" jabolk, ki se ga bodo tamkajšnji pridelovalci lotili ob 13. uri. Tomažinova nam pojasni, kaj pomeni izraz "kučenje" in kakšen pomen ima to opravilo. Gre za tradicijo priprave jabolk, ki ima v teh krajih dolgo zgodovino. "To je pomemben del naše lokalne kulture in nam razkriva, kako so v Slovenskih Goricah nekoč iz neškropljenih jabolk starejših sort pripravljali jabolčnik," pove Tomažinova.

Več kot 300 let stara lesena preša v Sovjaku 
Jasna Tomažin

Jabolka bodo stiskali na več kot 300 let stari leseni preši. "Ne gre zgolj za ohranjanje naravne in kulturne dediščine ter kmečkih opravil, ampak tudi za priložnost, da obiskovalci vidijo, kako so naši predniki izdelovali jabolčnik, ki je bil v preteklosti nepogrešljiva pijača pri kmečkih delih," doda.

Vendar pa v Sovjaku, ki skupaj šteje nekoliko več kot 300 prebivalcev, to nedeljo ne bo šlo le za izdelavo jabolčnika. Obiskovalci bodo lahko uživali tudi v drugih domačih dobrotah, pripravljenih iz jabolk, ki rastejo v tamkajšnjih sadovnjakih. Domačini bodo razkrili tudi zanimivosti o tem, koliko litrov soka so iztisnili iz jabolk in kaj nameravajo narediti iz ostanka jabolčnega soka. Obiskovalcem bodo zaupali tudi kakšen tradicionalen recept, poleg tega pa bo na sejmu možno kupiti lokalne pridelke. Za najmlajše bo poskrbljeno s poučnimi in zabavnimi delavnicami, napoveduje Tomažinova. Prireditve, kot je ta, po njenem mnenju krepijo skupnost, prenašajo znanje med generacijami ter spodbujajo zavedanje o pomembnosti ohranjanja kulturne dediščine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta