Dominkova domačija obnovljena, Sokov mlin še bo

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
18.01.2018 18:49

Mlin na Forminu je občina Gorišnica odkupila pred štirimi leti. Zdaj se pripravljajo na obnovo in snujejo načrte o širšem turističnem prebujanju preteklosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kotni mlin v Forminu dobiva novo podobo.
Slavica Pičerko Peklar
Dominkova domačija
Slavica PIČERKO PEKLAR

V občini Gorišnica, kjer so lani poskrbeli za obnovo strehe na Dominkovi domačiji, bodo letos 30 tisoč evrov namenili za izdelavo projektne dokumentacije in najnujnejšo zavarovanje Sokovega mlina pred propadanjem.

Sokov mlin na Forminu
Slavica PIČERKO PEKLAR

Domačija živi z domačini

"Streho Dominkove domačije, ki že več kot 300 let kljubuje zobu časa, smo v preteklem letu obnovili z denarjem, ki smo ga pridobili na podlagi javnega razpisa ministrstva za kulturo. Dela smo zaupali Antonu Golnarju iz Sovjaka, enemu še redkih mojstrov pokrivanja slamnatih streh, ki je tudi sam poskrbel za rženo slamo in delo opravil pod nadzorom mariborske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine. Obnovitvenih del je bil deležen tudi leseni koruznjak z leseno strešno kritino," pravi Matevž Cestnik, direktor občinske uprave, in dodaja, da jih je obnova stala nekaj manj kot 34 tisoč evrov in je občina od države za uspešno prenovo prejela dobrih 14 tisoč evrov.

Dominkova domačija
Slavica PIČERKO PEKLAR

Do mlina ob Zvirenčini

Kaže pa, da Dominkova domačija ne bo več edina vez Gorišničanov s preteklostjo, saj so začeli pridobivati projektno dokumentacijo za obnovo Sokovega mlina v naselju Formin.

Sokov mlin na Forminu
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta