(PISMO BRALCA) Vlada Roberta Goloba nima sreče

Franc Škerget
17.05.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aktualna Vlada Republike Slovenije
Žiga Živulović

Vlada Roberta Goloba res nima sreče. Kaj vse se je že zgrnilo nadnjo v letu vladanja - če temu obdobju sploh lahko tako rečemo. Ob nastopu je obljubljala izvedbo vrste reform, zanašajoč se na rezultat volitev. Pa je takoj na startu naletela na številne ovire, ki se kopičijo ena za drugo. Od vlaganja interpelacij in predlogov zakonov do poslov GEN-I in vloge g. Goloba v nekih čudnih poslih, ki so jih "razkrili" raziskovalni novinarji, ter še bolj čudnih pojasnjevanj teh poslov na RTV. Nobenih pravih dokazov, nobenih konkretnih ovadb, samo namigovanja, češ, nekaj se bo že prijelo.

Opoziciji je treba priznati, da to delo opravlja učinkovito. Žal je za to raboto zlorabila tudi upokojence, ki za čuda ploskajo novemu rešitelju, ki jim obljublja najmanj 1000 evrov pokojnine. Potem je ta rešitelj deležen pozornosti v intervjuju na RTV SLO in se novinar dela, kot da je šele včeraj prišel na svet, in prikimava temu, kar mu pravi intervjuvanec. Ta pravi, da protesti niso politično motivirani, in ima očividce za norca, saj namena protestov ni mogoče skriti. Že masovna zloraba zastav je dovolj, če odmislimo žaljivke na račun vlade in njenega predsednika. Kdo je v ozadju protestov proti kanalu odpadnih voda? Ali so si protestniki sploh pogledali način izgradnje? Ampak strah jih je potresa in da bo kanalizacija kje začela puščati. Kaj pa vse puščanje na okoliških zemljiščih z neurejeno kanalizacijo? Vidi se, da akterjev to ne moti. Moti jih, da se to končno ureja. In moteč je župan.

Pred dnevi je izbruhnil revolt kmetov, ki jih je najbolj nakuril predlog zakona o nadzoru kmetij in tam živečih živali. Zanima me, kdo je sploh dal tak predlog na mizo, in zanima me, ali je v predlogu res tako zapisano, da bodo na hitro inštruirani aktivisti proti mučenju živali res kar takole prišli na kmetije in vdrli v hlev brez kmetovega privoljenja. Kdo je pisal ta predlog? Kdorkoli pozna slovenskega kmeta, ve, da ta ne bo kar tako privolil v tak nadzor. Tu naj vlada ugotovi, kakšen je bil ta predlog v resnici, in se z avtorji pogovori. Je pa jasno, da tak predlog ne bi prišel skozi parlamentarno odločanje. Komu je bilo torej v interesu, da napihne to novico, saj je bilo govora v glavnem samo o vdiranju v hleve, nič pa o tem, da se to ne more zgoditi brez kmetove privolitve? In tisti, ki pozna naravo slovenskega kmeta in zgodovino kmečkih puntarjev, najbrž ne bi pisal takih predlogov. Ampak ta predlog je bil zlata vreden za opozicijo, ki je končno odkrila, kako lahko še bolj izdatno ovira vlado. Kmečki sindikat je postavil tako nerazumljive roke za odpravo nepravilnosti v zakonu, da je bilo jasno, da je to neizvedljivo, saj ima vlada tudi druge opravke na mizi. In tako so kmetje zapustili pogajanja in se odločili za parado traktorjev sredi prestolnice. Nič nezakonitega. Vlada naj vidi, da je vrag vzel šalo. Poleg nadzora hlevov je vlada menda spremenila kmetijsko politiko, tako vsaj sklepam, kajti takšno stanje je bilo tudi v času Janševe vlade, pa to nikogar ni motilo. Kdo pa zastopa kmetijsko politiko na ravni EU? Kdo se je pogajal? Ali ni bila to Kmetijsko-gozdarska zbornica, kjer imajo veliko večino predstavniki SDS, NSi in še SLS? Kdo je bil na razgovorih v Bruslju? Menda ja ne g. Golob, čeprav zdaj nanj in na njegovo vlado leti ves gnoj. Kaj ima ta vlada z območji Nature, ki jih je Slovenija morala sprejeti v času pridruževanja EU? Aktualna vlada nima s tem nič. Odgovorijo naj vam tisti, ki so se dogovarjali z EU.

In končno bi bilo prav, da se prizadeti vprašajo, katera stranka ima odločilno besedo v EU. Tam je pravi naslov za razrešitev problemov. Živim sredi Pohorja med kmečkimi ljudmi, ki si res s trdim delom služijo kruh, in jih zelo spoštujem in cenim njihovo delo kot nasploh cenim slovenskega kmeta. Zato mi je žal, da je moralo priti do teh dogodkov. Upam, da se bodo duhovi pomirili in da bodo kmetje z vlado našli skupni jezik. In da jim bo uspelo razrešiti probleme, ki so veliki tako za kmeta kot za državo. Kot je ta zadeva glede davkov. Tu bo pa potrebno še veliko trdega dela. To se ne more razrešiti v nekaj dneh, kot zahteva opozicija.

Slovenci imajo v bankah naloženih kar nekaj milijard, s katerimi razpolagajo bančniki, ki s tem seveda služijo. Pa smo državljani kar tiho, da nič od tega denarja ne kane tudi v žepe varčevalcev. Tudi o tem bi bilo treba kaj reči.

Vladi priporočam, da uredi razmere v zdravstvu, da bo to vsaj na takem nivoju, kot je bilo nekoč. Ne vem, zakaj je toliko cincanja okoli ukinitve dopolnilnega zavarovanja. Saj je stvar čisto preprosta: samo sprememba računa, pa bo denar pritekel tja, kjer se rabi. In prispevek naj ne bo za vse enak. Tisti, ki razpolaga z več tisočaki dohodka, naj sorazmerno prispeva več tudi v zdravstveno blagajno. Smo res pozabili na solidarnost? Tistemu z nizkim dohodkom bo zmanjšanje prispevka že za nekaj evrov zelo dobrodošlo, tisti, ki ima visok dohodek, pa povečanja sploh ne bo občutil.

Franc Škerget, Sv. Primož na Pohorju

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta