Gibanje Svoboda nekdanjemu članu Andražu Osimu grozi s pravnimi sredstvi, Urška Klakočar Zupančič ga je zaščitila

Matej Grošelj Matej Grošelj
16.05.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič se je otresla pritiskov v povezavi s sodelavcem Andražem Osimom. 
Robert Balen

Mariborski poslovnež Andraž Osim se je pred lanskimi državnozborskimi volitvami včlanil v Gibanje Svoboda. Stranki pod vodstvom premierja Roberta Goloba je med kampanjo pomagal do odmevne zmage, ki je Svobodi prinesla rekordnih 41 poslanskih mandatov in izjemno politično moč. Decembra je postal pogodbeni sodelavec v kabinetu predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, tri mesece kasneje pa je - kot pravi sam - vrnil strankarsko izkaznico na pobudo Vesne Vuković in Petra Majerleta, ki sodita med najvplivnejše funkcionarje v Svobodi.

Stranka je Osimu med drugim očitala, da je ravnal v nasprotju z zakonodajo, zato so v Svobodi napovedali, da bodo dosje z njegovim delovanjem predali pristojnim organom. Ko je kazalo, da se bo moral posloviti tudi od ekipe predsednice državnega zbora, se je zgodil preobrat. Urška Klakočar Zupančič, tudi podpredsednica največje koalicijske stranke, ga je v nasprotju z drugimi vodilnimi predstavniki Svobode zaščitila in obdržala v svojem kabinetu.

Predsednica ubranila avtonomijo kabineta

Za osvežitev spomina velja izpostaviti, da je Andraž Osim prvi posameznik, ki je v nedavnem intervjuju za Večer kritično spregovoril o razmerah v Gibanju Svoboda in pojasnil ozadje političnega dogajanja. Njegove besede so tedaj močno vznemirile vrh največje koalicijske stranke, čeprav nam je več med seboj nepovezanih virov iz Svobode v neformalnih pogovorih zatrdilo, da je Osim v svoji zgodbi povedal resnico. "Kako deluje stranka, vidimo že s tem, da se vdira v kabinete, da se kliče ministre, se jih sname s kljuke, daje se jim navodila, odslavlja se ljudi v kabinetih. /.../ Pri nas je bila kritika nemudoma sprejeta kot rušitev in oportunizem. V stranki je ogromno ljudi, ki izražajo nezadovoljstvo, saj so bili izigrani. To večinoma ne pride v javnost, ker se nekateri člani bojijo in so finančno odvisni od stranke. /.../ V Svobodi je tako, da so vse naložili na hitri čoln, pritisnili smo gas in dvignili kljun, da nihče ne vidi naprej. Imam občutek, kot da letimo po Jadranu, kopno pa bomo po neki teoriji zagotovo nekje zadeli," je ob koncu marca med drugim dejal v pogovoru za Večer.

Andraž Osim: "Predsednico dojemam kot političarko nove dobe. Tragedija bi bila, če se ne bi odločila vstopiti v politiko."
Robert Balen

Če se je vodstvo Gibanja Svoboda zoperstavilo Osimu, se mu Urška Klakočar Zupančič v vlogi predsednice državnega zbora ni želela odpovedati pri njunem sodelovanju. S tem je zaščitila avtonomijo kabineta predsednice državnega zbora in se otresla pritiskov, ki so se v političnih krogih začeli vrstiti v povezavi z Osimom. "Z Andražem Osimom je sklenjena pogodba o poslovnem sodelovanju, ki do sedaj z nobene strani ni bila kršena in pravno ni razlogov za razvezo pogodbe. Predsednica državnega zbora spoštuje sklenjene dogovore, prav tako nima pripomb na delo, ki je bilo s strani Andraža Osima opravljeno na podlagi sklenjene pogodbe. V kabinetu predsednice državnega zbora so sicer zaposleni delavci, od katerih večina niso člani nobene politične stranke. Gre za strokovna opravila, ne pa za politično svetovanje," so sporočili iz kabineta predsednice državnega zbora.

Osim je izpostavil, da mu je v čast delati za Urško Klakočar Zupančič. Po njegovem prepričanju predsednica državnega zbora živi in predstavlja vrednote, zaradi katerih se je podal v politiko in pridružil stranki. "Predsednici povsem zaupam in v politiki želim delati samo zanjo. V čast mi je bilo, ko me je povabila v svoj kabinet. Prepričan sem, da sem se pravilno odločil. Odlično se razumeva in rada delava drug z drugim. Predsednico dojemam kot političarko nove dobe. Tragedija bi bila, če se ne bi odločila vstopiti v politiko. Marsikdo ima veliko za povedati čez njeno sproščenost, a povem vam, da mi ljudje na terenu govorijo, da jim daje upanje," je povedal Osim, ki sicer ureja družbena omrežja predsednice, prav tako ji pomaga pri pripravi govorov.

Svoboda: Ne komentiramo

Andraž Osim medtem zavrača očitke Gibanja Svoboda, da je kot član stranke deloval neetično in nesprejemljivo. V Svobodi so pred poldrugim mesecem zapisali, da je kršil temeljna načela stranke in deloval v nasprotju z vrednotami stranke. Ker podrobnosti v stranki takrat niso pojasnjevali, smo jih zaprosili za odziv o konkretnih očitkih zoper Osima. Zanimalo nas je tudi, kako v stranki komentirajo, da Osim ostaja pogodbeni sodelavec Urške Klakočar Zupančič, ob tem pa smo še vprašali, ali so se vodilni predstavniki stranke s predsednico državnega zbora pogovarjali o statusu Andraža Osima v njenem kabinetu. "V Gibanju Svoboda internih sestankov in zadev stranke ne bomo javno komentirali, saj smo prepričani, da takšno ravnanje ni primerno," so se odzvali v največji vladni stranki. V Svobodi si neuradno ne želijo, da bi Osima povezovali s stranko.

Kot pravi Osim, se ga nekateri člani Svobode od objave intervjuja v Večeru izogibajo, kar pripisuje strankarski disciplini. Določeni vplivni krogi Svobode ga neuradno označujejo za potaknjenca. Na parlamentarnih hodnikih je bilo slišati očitke, da gre za človeka blizu Franca Kanglerja. Andraž Osim o tem pravi, da imata z nekdanjim županom Maribora resnično nekaj skupnega: "Prav v ničemer se ne strinjava. Glede sodelovanja z desnimi pa niti ne verjamem, da bi me želeli imeti v svojih vrstah, saj sem imel z njimi kar nekaj konfliktov. Četudi bi me vabili k sebi, se zaradi njihove neprimerne komunikacije nikoli ne bi odzval vabilu."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta