(PISMO BRALCA) Sončne elektrarne in cena električne energije

Bojan Suhodolčan
08.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sončna elektrarna pri HE Zlatoličje
Andrej Petelinšek

V medijih je precej prispevkov, kaj vse dobrega nam prinašajo sončne elektrarne. Da imamo električno energijo v vsakem trenutku vedno v vsaki vtičnici, pa je potrebno precej več kot nove sončne elektrarne, in za to skrbi elektrogospodarstvo. Za potrošnike pa je pomembna tudi končna cena, ki jo plačujemo, in o tem pišem v tem prispevku.

Dravske elektrarne Maribor dobijo za proizvedeno megavatno uro približno 18 evrov, Nuklearna elektrarna Krško približno 50 evrov, Termoelektrarna Šoštanj pa skupno s kuponi CO2 približno 75 evrov.

Po podatkih Ministrstva za infrastrukturo, ki so dostopni na internetu, vidimo, da država plačuje letno približno 70 milijonov evrov subvencij za električno energijo iz sončnih elektrarn. Če to preračunamo na energijo, ki jo te elektrarne proizvedejo, znašajo te subvencije v zadnjih nekaj letih približno 245 evrov za eno megavatno uro.

Avtorji prispevkov o sončnih elektrarnah v medijih so običajno ljudje, ki sončne elektrarne prodajajo. Ti prispevki niso nič drugega kot reklame za njihov posel. To se kaže tudi v tem, da ne povedo, da je energija iz sončnih elektrarn nekajkrat dražja kot iz katerekoli druge elektrarne.

Denar za subvencije, ki jih plačuje država, ni z neba, ampak iz prispevkov, ki jih plačujemo potrošniki električne energije. Poglejte svoj račun za električno energijo in videli boste, da poleg energije plačujete še nekaj postavk. Ena od teh so tudi subvencije. Dodatne stroške povzroča tudi predelava distribucijskih omrežij, ki jih je treba predelati samo zaradi tega, da lahko priključimo nove sončne elektrarne, in tudi to plačujemo potrošniki električne energije.

Za zdaj je v Sloveniji energije iz sončnih elektrarn približno dva odstotka in ima to relativno majhen vpliv na končno ceno električne energije, ki jo plačujemo potrošniki. Koliko bo naš račun za elektriko višji, ko bo energije iz sončnih elektrarn več, prepuščam bralcem Večera.

Dodajam še to: tudi jaz imam rad lepo okolje in zavedam se, da bi bilo dobro, če bi v proizvodnji električne energije nekaj spremenili. Termoelektrarne in nuklearne elektrarne onesnažujejo okolje. Mislim pa, da sončne elektrarne niso rešitev. Ne glede na to, koliko sončnih elektrarn bomo zgradili, bomo še vedno potrebovali nuklearne elektrarne in termoelektrarne. Te elektrarne proizvajajo energijo, kadar jo potrošniki potrebujemo – 365 dni v letu 24 ur dnevno. Sončne elektrarne jo proizvajajo izključno, kadar sije sonce. Sonce sije na najbolj ugodnih lokacijah manj kot četrtino časa na leto.

Bojan Suhodolčan, Maribor

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?