Ženski pevski zbor Lilith navdušuje ljubitelje zborovske glasbe

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
12.03.2022 04:00

Na osrednji slovesnosti Mestne občine Ptuj v počastitev slovenskega kulturnega praznika je zbrane nagovorila Milena Doberšek, direktorica Knjižnice Ivana Potrča Ptuj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ženski pevski zbor Lilith z zborovodkinjo Jasno Drobne
Jože Kosajnč

Priznanje Zveze kulturnih društev Ptuj je prejelo Kulturno društvo Lilith, Nuška Gajšek, županja MO Ptuj, pa mu je podelila tudi oljenko za izjemne zasluge na področju glasbene in koncertne dejavnosti ne samo v ptujski mestni občini, temveč tudi širše.

Ženski pevski zbor Lilith deluje pod okriljem istoimenskega kulturnega društva. Amaterski pevski zbor je bil ustanovljen decembra 2017, v njem ta čas poje 25 pevk s širšega ptujskega območja pod vodstvom mednarodno priznane profesorice glasbe in zborovodkinje Jasne Drobne. Zbor se lahko pohvali z večjim številom mednarodnih nagrad in priznanj, a kot te dni, ko se ponovno srečujejo v živo, na rednih tedenskih vajah, pravijo pevke, jim prav omenjeni priznanji lokalnega okolja pomenita izredno veliko in jim dajeta energijo za prihodnja leta ustvarjanja.

Ženski pevski zbor Lilith v videospotu Moja Slovenija
KD Lilith

"V domačem okolju vabimo na vsaj dva večja koncerta v letu, pa smo se tako, kljub epidemiji in resnično težkim pogojem za skupno prepevanje, decembra lani že predstavile s projektom Slovenija, ki ga bomo v naslednjih mesecih vaj nadgradile in v celoti predstavile ob poletnem solsticiju. Okoli 20. junija bomo tako v dominikanskem samostanu izvedle naš projekt, poimenovan Slovenia, s poudarkom na ljubezni, saj se naš tokratni izbor pesmi dotika slovenskih pesmi o ljubezni. Pripravljamo pa že tudi projekt Nostalgija, s katerim bomo v našo družbo vabile konec leta, ob zimskem solsticiju, ko bomo ljubiteljem zborovske glasbe predstavile slovenske in tuje zimzelene popevke, evergreene," napovedujeta Gordana Jović​, predsednica KD Lilith, in Jasna Drobne. Obenem vabita v pevsko družbo vse ženske, ki sta jim ljuba zborovsko prepevanje in ustvarjanje v prijetni družbi: "Smo večgeneracijski zbor, a med nami starostnih razlik ni čutiti. Ko zapojemo, smo kot ena velika družina, srečne, ker lahko v prostem času počnemo, kar nas resnično veseli, in z zavedanjem, da s svojim prepevanjem obogatimo večere ne samo sebi, pač pa tudi obiskovalcem naših koncertov."

Priznanja za strokovno delo

Ptujski ženski zbor Lilith je v preteklosti s svojim prepevanjem navdušil na številnih glasbenih tekmovanjih, med vsemi priznanji in nagradami, ki so si jih pripele na tekmovanjih, kaže omeniti, da so le pol leta po ustanovitvi, junija 2018, na svojem prvem mednarodnem tekmovanju Festa musicale na Češkem v konkurenci tridesetih zborov prejele zlato medaljo, istega leta so na festivalu Croatia Cantat prejele dve zlati medalji, dirigentka Jasna Drobne pa še posebno priznanje za izjemen umetniški vtis. Lilithke ​namreč petje povezujejo z ustrezno koreografijo, njihovo petje pa se občasno prepleta z zvoki različnih glasbil, kot so gongi, afriški in šamanskimi bobni, zvoki tibetanskih posod in z drugimi ljudskimi glasbili.

Grajski koncert ženskega pevskega zbora Lilith
Slavica Pičerko Peklar

Ženski pevski zbor Lilith je leta 2020 navdušil tudi s svojim prvim videospotom Moja dežela. Lansko leto so v želji pomagati ljudem v lokalnem okolju zasnovale projekt Zadihaj, zapoj, uživaj in ostani zdrav ter k sodelovanju povabile ptujski dom upokojencev in družinski center Špajza ptujske ljudske univerze ter center Bodylife. Združile so svoje znanje vokalne tehnike z željo, da aktivno sodelujejo pri premagovanju posledic covida in nezdravega načina življenja, stresnih obremenitev, telesne neaktivnosti, sedečega dela in omejevanja socialnih stikov, ter izvedle nekaj delavnic med stanovalci doma upokojencev. Izdale so tudi knjižico, s svojo 45-minutno delavnico pa bodo rade volje nagovorile vse, ki so pripravljeni za svoje zdravje narediti kaj več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta