Zavod Hrastovec: Vsak si zasluži pozornost in dostojanstvo

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
30.10.2018 14:14

Najbolj so v Socialnovarstvenem zavodu Hrastovec ponosni na 25 dislociranih enot, na uveljavitev zagovorništva in na strokovni pristop k rehabilitaciji stanovalcev.Številne prireditve in pridobitve ob 70 letnici zavoda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na dvorišču zavoda so ob obletnici v družbi predsednika Pahorja zasadili drevo upanja. 
Nina Zorman

Kakšen je bil odnos do ljudi s težavami v duševnem zdravju ob ustanovitvi zavoda v letu 1948, priča že njegovo takratno ime: Dom za duševno defektne in mladino. Kot so zapisali v zborniku ob 70-letnici zavoda Hrastovec, je dom takrat "veljal za zadnjo postajo norosti, kamor človeka odložijo, ko vsi obupajo nad njim in ga ni mogoče spraviti v okvir normalne družbe". Od takrat se je veliko spremenilo, predvsem se je spremenil donos družbe do stanovalcev zdaj Socialnovarstvenega zavoda (SVZ) v Hrastovcu. V njem ta čas biva 640 stanovalcev, ki imajo težave v duševnem zdravju in duševnem razvoju. S preoblikovanjem dela in ustanovitvijo 25 dislociranih bivalnih enot so doslej preselili v lokalno okolje okrog 270 stanovalcev. V zadnjih dvajsetih letih je SVZ postal ustanova, ki ljudem omogoča nov začetek.

Pridih domačnosti in družine

Direktorica Andreja Raduha pravi: "Za stanovalce iščemo vedno nove zunajinstitucionalne oblike bivanja v skupnosti. Te so za človeka manj stigmatizirajoče, omejujoče in nudijo bolj kakovostne oblike življenja ter izvajanje psihosocialnih in rehabilitacijskih postopkov." V manjših ustanovah se bolj zrcalijo osebne preference in so primerne za stanovalce, pri katerih raven samostojnosti ne omogoča samostojnega življenja ali nimajo možnosti bivanja pri svojcih, in so bistveno bolj humana oblika bivanja, prilagojena njihovim sposobnostim.
"Večina stanovalcev lahko ob podpori in pomoči biva v eni izmed teh dislociranih oblik, za tiste s težjimi motnjami je to varovani dom, ki kljub vsemu daje pridih domačnosti in družinskega življenja. Seveda z upoštevanjem vsakega človeka kot individuma, vrednega človeškega dostojanstva. V težnji k normalizaciji življenja ustanavljamo dislocirane bivalne enote in s tem se zavod vse bolj odpira, kar ustvarja tudi strpnejšo in odprto družbo do drugačnosti," še poudarja direktorica.
Prizadevajo si ustvarjati prijetno, toplo in domače okolje, hkrati pa stanovalce spodbujati, da po svojih zmožnostih izkoristijo življenjske priložnosti.

Čim bliže skupnostim

Predsednik sveta SVZ Hrastovec Mihael Cigler poudarja predvsem napredek, ki se je zgodil po spremembi zakonodaje na področju duševnega zdravja, saj je s tem Slovenija "ohranila status države, ki spoštuje tudi človekove pravice tistih, ki živijo ali so nastanjeni v zavodih, kot je SVZ Hrastovec". Cigler, ki je predstavnik invalidskih organizacij, ocenjuje, da dom zagotavlja kakovostno oskrbo, visoko strokovno delo zaposlenih, zagovorništvo in pravice ljudi. Nadvse pomembno je zanj, da so stanovalci čim bliže lokalnemu okolju, bliže domu, saj jih je lažje vključiti v vsakdan skupnosti. Opozoril je, kot so v zavodu to javno storili z varuhom človekovih pravic, da v tovrstne ustanove ne bi smeli nameščati ljudi, ki imajo pravnomočne sodne odločbe, temveč bi zanje morali urediti posebne oddelke. Kot slavnostni govornik na prireditvi je predsednik RS Borut Pahor opozoril tudi na spremembe družbe v odnosu do stanovalcev podobnih zavodov: "Naša edina naloga je, da z razlikami v družbi živimo, jih sprejemamo in se trudimo vsakomur omogočiti, da živi svoje življenje polno in po svojih najboljših zmožnostih."

Poziv k strpnosti

​Svojih pravic se vse bolj zavedajo in se zanje potegujejo stanovalci, ki jim pri tem pomagajo tudi zagovorniki. Predstavnica stanovalcev Stanka Ačko je v posebno izjavo povzela misli in želje svojih sostanovalcev, izražene na temo Drugačnost nas bogati v okviru projekta Vključujemo in aktiviramo, ki ga v zavodu izvajajo v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo: "Sem pridemo ljudje z različnimi zgodbami in se tukaj srečamo z drugimi, ki imajo prav tako težke zgodbe. Najtežje je, da se moraš hkrati spopasti s prilagajanjem na drugačno okolje in reševati svoje težave. Pogosto je različnost zelo neprijetna in zahteva ogromno prilagajanj. A kakšen bi bil svet, če bi bili vsi enaki? Človek naj govori, posluša in sliši. Zbere naj pozitivne energije, da se sooči z izzivi. Kar pa ni lahko, zato si zaslužimo strpnost družbe do nas." Izjavo je Ačkovi pomagala oblikovati pesnica Kristina Kočan.
Ob jubileju so izdali tudi knjigo z naslovom Različnost nas bogati. Uredila jo je direktorica SVZ Hrastovec Andreja Raduha s sodelavci, zgodovinski del o gradu Hrastovec sta dodala zgodovinarja dr. Marjan Toš in dr. Maja Toš. Pod naslovom Različnost nas bogati so v Avli Jožeta Hudalesa v lenarški občinski stavbi odprli razstavo fotografij stanovalcev, ki prikazuje utrinke iz življenja stanovalcev v dislocirani bivalni enoti v Mariboru. Avtor fotografij je stanovalec SVZ Hrastovec Zdravko Kuhta, ki je razstavo poimenoval Življenje, saj meni, da so "zavod ljudje in ne zidovi ter inventar". Razstava bo na ogled do 19. novembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta