Voličina: Blagoslov zelišč pri Rupertu

Aleksandra Papež
25.08.2019 05:47

V Voličini so na veliki šmaren blagoslovili zeliščne šopke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zeliščarice in člani KD Delavec iz Lenarta
Venčeslav Zrim

Zeliščarska sekcija Kulturnega društva Srečka Rojsa - Nika Voličina je že deseto leto zapored pripravila blagoslov zelišč na 15. avgust, praznik Marijinega vnebovzetja, veliki šmaren. "Pred desetimi leti smo na praznik pripravile prvo razstavo zdravilnih rastlin, domači župnik Jože Muršec pa je blagoslovil zeliščni čaj, ki smo ga po maši razdelile zbranim," je dejala Marija Čuček, vodja skupine zeliščaric.

V otroško in zakonsko posteljo

Blagoslov je bil že prvo leto zelo dobro sprejet in tudi letos so na dvorišču urejene Čučkove domačije v središču Voličine organizirale dogodek, ki je združil prijetno in koristno. Okoli sto krajanov, prijateljev in znancev, med njimi tudi otroci, je spletalo šopke iz zdravilnih rastlin in rož, se družilo in prepevalo na pobudo skupine ljudskih pevcev KTD Selce. Julijana Bračič in Suzana Vogrin pa sta zbrane v družbi ovtarja Marka Šebarta nasmejali s skečem. Seveda ni manjkalo polnega lonca zeliščnega čaja, zeliščnih likerjev in prazničnega kruha.

Šopki v košari so namenjeni za blagoslov.
Aleksandra Papež

Predstavili ruperški liker

V cerkvi sv. Ruperta so na praznični dan pri obeh mašah blagoslovili šopke, ki naj bi po tradiciji vsebovali vsaj sedem različnih rastlin, po pozni maši pa so člani KD Delavec popestrili druženje ob čaju in kruhu ter delili šopke pred cerkvijo, v vlogi likov iz gledališke predstave Agata v okviru projekta Pobeg v zgodovino čarovništva so se sprehodili med obiskovalci in predstavili ruperški liker. Blagoslov zelišč pri Rupertu sodi v okvir operacije Rupert (LAS Ovtar Slovenskih goric). Naložbo financirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Obiskovalci so bili navdušeni nad druženjem z Agato in Friderikom ter nad oblačili igralcev, ki so jih tokrat videli čisto od blizu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta