To so živila, ki v vročih mesecih hladijo telo

Petra Logar Petra Logar
15.07.2019 06:17

Ali ste vedeli, da je za nekatera živila še posebej priporočljivo, da jih uživamo v poletnih mesecih, saj prijetno ohladijo telo? Preberite, katera so.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekatera zelišča hladijo telo in so odlična za poletno osvežitev.
Profimedia

Nekatera živila hladijo naše telo, spet druga ga segrevajo. Tako kot je priporočljivo v zimskem času uživati ingver, klinčke, rožmarin, origano, mandlje, orehe, arašide, pa je za vroče dni priporočljivo, da posegamo po figah, marelicah, lubenicah, melonah, slivah, fižolu, čičeriki, cvetači, ohrovtu, hladijo pa tudi nekateri čaji: kamilica, hibiskus in kopriva.

Tudi zelišča hladijo telo

»Za poletni čas svetujem, da posegate po meti, melisi, bezgu in sivki. To so zelišča, ki hladijo in pomirjajo naše telo,« svetuje Irma Dolinar, svetovalka za zdravo življenje.
Dolinarjeva dodaja, da so zelišča odlična za pripravo zdravih in okusnih napitkov. “Pripravimo jih lahko na veliko načinov, najenostavnejši pa je, da v stekleni vrč natrgate 6 listov mete, 6 listov melise in tri cvetove sivke. Dodate lahko polovico limone in pustite stati pol ure. Pijača vas bo prijetno ohladila, pomirila vaše telo in vi se boste počutili odlično. Vročina je lahko zelo naporna za naše telo, predvsem za tiste, ki so že po naravi bolj "ognjeni" ali yang,” svetuje Dolinarjeva. 

Dišeča sivka je odlična tudi za pripravo sirupa.
Profimedia

Recept za melisin sirup

Pripravite si lahko tudi odličen melisin sirup, ki ga boste lahko uživali še v zimskih dneh. 
V posodi zavrite 5 litrov vode s sladkorjem, katerega dodajte po želji. Pustite, da se voda ohladi. Ko je vse hladno, dodajte velik šop melise, lahko po želji dodate tudi tri vejice mete, na kolobarje narezane tri pomaranče in tri limone ter pustite stati 24 ur. Vmes večkrat premešajte. Po 24 urah pomaranče in limone iztisnite, ravno tako liste zelišč, precedite in nalijte v ogrete kozarce. Tak sirup je odlična in zdravilna pijača, ki vam bo polepšala poletne večere.  

Sivkin napitek

Če imate doma posajeno sivko, Lavandulo Angustifolia, lahko iz nje pripravite domači napitek. Dolinarjeva ga pripravlja na sledeči način: Odmerimo vodo, dodamo sladkor po okusu in segrevamo. Ko zavre in se sladkor stopi, odstavimo in ohladimo na sobno temperaturo, dodamo cvetove sivke, nekaj limon, pomaranč in pustimo 24 ur. Vmes večkrat pomešamo. Nato precedimo v čiste in ogrete steklenice, dobro zapremo in shranimo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta