V Račah knjiga brez repa in glave

Cvetka Belca
29.02.2020 01:04

Pogovor o knjigi Arta Tapia Paasilinna in predstavitev knjige Barbare Jurički v Beli dvorani v Račah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Barbara Jurički in Klavdija Volf v Beli dvorani gradu Rače
LK KUD Rače

Za februarsko srečanje članov Literarnega kluba KUD Rače in ljubiteljev knjige je Maja Glavar pripravila pogovor o knjigi Očarljivi skupinski samomor Arta Tapia Paasilinna, finskega novinarja in pisatelja, pesnika, romanopisca in scenarista. "Pišem o ljudeh in za ljudi," je avtor izjavil pred leti v pogovoru za Svet knjige in dodal: "Pod površjem, ki daje videz napete in humorne zgodbe, se skrivajo krute teme: smrt, samouničenje, mučenje, celo konec sveta, skratka vsi človeški svetovi." V svojih delih opisuje predvsem rojake posebneže. Paasilinnove knjige so hitro našle pot do bralcev. Romani so polni domislic in humornih vložkov. Pogosto je to poseben humor, začinjen z grenkobo. Vendar avtor kot natančen opazovalec skozi pripoved ošvrkne človeško pritlehnost, očarljivo in hkrati obešenjaško razkroji temačen naboj tabu tem, kot je recimo samomor, in je kritičen do družbenih kalupov.
V drugem delu srečanja je članica Literarnega kluba Barbara Jurički predstavila knjigo z naslovom Knjiga brez repa in glave, ki jo je izdala januarja v samozaložbi. Pripovedi v knjigi niso vsebinsko povezane, odražajo trenutno razpoloženje, predstavljajo avtoričin tudi humoren pogled na sodobno življenje. Knjiga je napisana v narečju. Zanimive so ilustracije, ki jih je za knjigo prispeval Tomaž Jelen. Za trikotniki se skriva del besedila in tudi s tem pritegne bralca. Pogovor je spretno vodila Klavdija Volf. Med prvim in drugim delom srečanja je vokalna skupina A capella pod vodstvom Toneta Žuraja zapela njegovo noviteto Perpetuum mobile in Zeleni polog Pavla Merkuja ter navdušila prisotne.
Na prvi pomladni dan bodo v spomin na pesnika Janka Glazerja brali poezijo slovenskih pesnic in pesnikov. Vabijo že na novo srečanje LK KUD Rače v petek, 21. marca, v Belo dvorano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta